Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Granola: Snídaně, která zlepší zdraví střev. Zapečenou směs zvládnete připravit i vy

Granola: Snídaně, která zlepší zdraví střev. Zapečenou směs zvládnete připravit i vy

28.4.2022 - redakce Babinet.cz

Pokud se zajímáte o zdravé snídaně nebo svačinky, určitě znáte granolu. Pravděpodobně však vaší pozornosti granola neunikla ani v případě, že snídaňovým fanouškem nejste. Tato křupavá pochoutka se totiž poslední dobou těší ohromné oblibě a není internetového zákoutí, aby se v něm snídaňová jednička neobjevila. Vyzkoušejte famózní směs ovesných vloček, semínek, sušeného ovoce a ořechů i vy. Nebudete litovat.

fotografie: Freepik

Granola není müsli

I když se na první pohled může zdát, že granola je klasické müsli, které teď zkrátka jen dostalo modernější a efektnější název, není tomu tak. V müsli i v granole sice najdeme podobné složky, ale podstatný rozdíl mezi těmito výživnými favority přece jen je. Do granoly přidáváme pojivo, kdežto do müsli ne.

Pojivem může být cokoliv, co máte rádi. Sáhnout můžete po medu, ale mohou to být i různé druhy vašich oblíbených sirupů nebo tuk. Toto pojivo dělá granolu tím, čím je. Při zapékání všechny složky krásně spojí a rozehraje úžasné chutě. Na granole si rozhodně zamilujete hlavně zlatavé a vynikající hrudky, které právě díky pojivu vznikají.

Můžu ji při hubnutí?

Na tuto otázku neexistuje jediná správná odpověď. Záleží, jak na celý proces hubnutí pohlížíte a jak k němu přistupujete. Pojďme postupně.

Ano, granola obsahuje vlákninu, bílkoviny i minerální látky. To všechnu tělu prospívá, zasytí, dodá energii, nastartuje trávení a zároveň nezatíží, ale pozor na sacharidy. I ty jsou v této snídaňové směsi zastoupeny ve vyšším podílu. Na druhou stranu je ale pořád lepší dát si párkrát do týdne granolu než pařížák s pěti rohlíky. Granolu tak při hubnutí můžete, ale s rozumem a vyhýbejte se jí ve večerních hodinách.

Na co si dát pozor při koupi

Na královnu snídaní dnes narazíte ve specializovaných prodejnách, ale také v běžných obchodech. Poptávka po granole je velká a výrobci se samozřejmě všemožně snaží choutky zákazníků uspokojit. Což vám hraje do karet, protože můžete vybírat ze spousty možností. Nejde jen o pestrou nabídku chutí a o úžasné variace složek, ale narazíte například i na granolu bez lepku či pro vegany.

Aby se z granoly ale nestal složením spíše dortík, měli byste při nákupu sledovat hned několik důležitých věcí. Určitě se zaměřte na přidaný cukr, konzervanty a jiné zbytečné přísady. Čím méně položek na etiketě bude, tím lépe.

Zdravotní benefity

Granola je nabitá prospěšnými a plnohodnotnými živinami, to platí. Účinné látky se ale vždy budou měnit podle toho, jaké suroviny použijete. Když se budeme držet klasiky, v takovém případě půjde o větší vločky, med, ořechy, např. dýňová semínka, kokos a rozinky. Mix všech těchto super potravin má pak na zdraví tyto pozitivní dopady:

  • posílí imunitu
  • nastartují trávení
  • šetrně čistí střeva
  • podporuje zdraví a elasticitu pokožky
  • zlepšuje pravidelnou stolici
  • podporuje zdraví kostí
  • dodává energii na dlouhou dobu, protože se do krve uvolňuje postupně
  • posiluje soustředění
  • zlepšuje pozornost
  • pozitivně působí na nervový systém
  • oves snižuje hladinu cholesterolu
  • zlepšuje krevní tlak

Jak si granolu připravit

Granolu zvládnete během chvilky a nejde o žádné komplikované kuchtění.  Její další nespornou výhodou je i to, že vám dlouho vydrží, pokud ji skladujete ve skleněné a dobře těsnící dóze. Kdykoliv tak potřebujete, odsypete si svou křupavou pochoutku do krabičky a frčíte.

Budete potřebovat:

  • 500 g ovesných vloček
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce medu
  • 150 g lískových oříšků
  • mletá skořice podle chuti
  • sušené ovoce podle chuti

Jak budete postupovat:

  • oříšky si nasekáme (třeba v mixéru)
  • větší sušené ovoce si pokrájíme
  • v míse si důkladně smícháme všechny ingredience dohromady
  • plech si vyložíme pečicím papírem
  • troubu si předehřejeme na 180 °C
  • směs naneseme na pečicí papír a lehce uhladíme
  • pečeme 15 minut, během kterých párkrát promícháme, aby se nám granola nikde nepřipalovala

napsala Bára Klímová

zdroje:

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-of-granola#1

https://www.healthline.com/nutrition/is-granola-healthy

https://www.fitandflexgranola.com/health-benefits-of-granola/

https://www.naturalfoodseries.com/13-benefits-granola/

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz