Čerstvé klíčky zeleninových či obilných semen obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek, nezřídka více než dozrálá zelenina. Lze je konzumovat i sušené. Můžeme si je snadno vypěstovat v domácích podmínkách a vylepšit si tak s nimi jídelníček, který zejména v nynějším období je poměrně chudý na živiny.
(fotografie: Pixabay)
K naklíčení jsou vhodná prakticky všechna semena jedlých rostlin. K těm nejvíce využívaným u nás pak patří čočka, mungo, pšenice, neloupaný zelený hrách. Oblíbené jsou také klíčky řeřichy, vojtěšky. Naklíčíme je ve vhodné misce na vlhkém podkladu v podobě vaty či gázy.
Přečtěte si také: Zázrak přírody jménem klíček.
Jak na to?
2-3 polévkové lžíce vybraných semen namočíme přes noc do vody. Druhý den poté tuto vodu slijeme a semena řádně propláchneme pod tekoucí vodou. Poté je dáme do misky napevno překryté gázou, a to tak, abychom mohli nádobku obrátit za účelem okapání vody. Klíčky takto denně proplachujeme a vyměňujeme vodu v miskách. Po pár dnech se objeví žádané klíčky.
K čemu se poté hodí?
Pšeničné klíčky mají oříškovou chuť a hodí se pro přípravu různých kaší, pomazánek, salátů, jogurtů, polévek, omáček.
Naopak klíčky známé ředkvičky mají hořčicovou chuť, hodí se proto do salátů a rovněž jako koření do jarních polévek.
Nejběžněji používaná řeřicha má lehce štiplavou chuť a hodí se do pomazánek a do salátů, i jen tak na chleba s máslem.
(zdroj: fortelník Jaroslava Vašáka, redakce)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.