Mandle nejsou jen tradiční součástí vánoček a jiných laskomin. Jde taky o pořádně výživnou a zdravou pochutinu, kterou bychom si rozhodně neměli upírat. Malinkou hrstkou mandlí, což je doporučovaná denní dávka, do sebe dostanete spoustu prospěšných látek, které lahodí nejen chuťovým buňkám, ale také organismu celkově.
fotografie: Freepik
Určitě jste už někdy slyšeli o mandloni obecné. Nejde o nic jiného než o strom, jehož jádrem pecky plodu je právě vynikající mandle. V období květu taková růžově zbarvená mandloň vypadá naprosto úchvatně a můžeme ji s klidným svědomím považovat za okrasnou dřevinu. Když už se však pěstuje, pak především pro mandle, které v souvislosti s ořechy řadíme mezi nejbohatší zdroj živin.
S mandlemi do kuchyně
Pokud v kuchyni rádi zkoušíte nejrůznější experimenty, mandle by vaší pozornosti neměly uniknout. A to nejen proto, že jsou extra zdravé. Jsou také nevyčerpatelnou studnicí možností, když jde o kuchtění a recepty. Samozřejmě, že maximálního množství živin využijete jen tehdy, dáte li si mandličky neupravené a čerstvé. V ideálním případě předem naložené ve vodě, abyste zvýšili jejich nutriční hodnotu a pojistili si lepší stravitelnost. Ale kdo by odolal všem těm dobrotám, které se díky mandlím dají připravit?
Variant je skutečně mnoho a používat můžete mandle celé, drcené i strouhané. Nemáte li například moc času, můžete si je jednoduše jen opražit, lehce prosolit a je to. Časově náročnější, ale o nic míň chutné, jsou pak i další možnosti. Mandle můžete připravit jak na slaný, tak na sladký způsob. Skvělé jsou do dortů, koláčů, mazanců, zákusků i do cukroví. Přidávají se také do salátů, pomazánek, k masu, do koktejlů, do kaší, k vločkám i do nádivek. Ničím zvláštním už dnes nejsou ani mandle v jogurtu, v čokoládě, karamelizované mandle nebo mandle ve skořici. Rozhodně si vyzkoušejte i práci s mandlovým olejem a mnoho příznivců má také mandlové mléko.
V obchodě si pak mandle můžete koupit po celý rok a je jen na vás, jaké si vyberete. Loupané, neloupané, mleté nebo sekané, atd. Když už ale po mandlích sáhnete, zaměřte se na dobu trvanlivosti a zkontrolujte, zda nejsou poznamenány malými dírkami, které po sobě zanechávají červi. Doma pak dbejte na správné skladování v suchu a chladu.
Zdravotní účinky mandlí
Mandle určitě můžeme považovat za malé lékárničky z přírody. Najdeme v nich vše, co tělo potřebuje. Od sacharidů, přes vlákninu, železo, mangan, hořčík, draslík, až po vitamín B a vápník. A co všechno tahle zdravá směska prospěšných látek udělá s naším zdravím?
- zlepšují kvalitu kostí
- jsou prevencí proti rakovině
- povzbuzují činnost mozku
- přispívají k soustředěnosti
- jsou zdrojem antioxidantů
- chrání srdce a posilují jeho zdraví
- pomáhají při snižování hmotnosti
- přispívají k lepší kvalitě zubů
- blahodárně působí na pokožku
- pomáhají chránit naše buňky před poškozením
- snižují hladinu krevního cukru
- působí preventivně proti Alzheimerově chorobě
- podporují dobré trávení
- tlumí chuť k jídlu
- působí blahodárně na nervovou soustavu
- pomáhají při pálení žáhy
- uklidňují mysl
- rozhání úzkost a špatnou náladu
- snižují riziko vzniku cukrovky
- podporují růst vlasů a dodávají jim lesk
- posilují nehty
- pomáhají při problémech s akné
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/9-proven-benefits-of-almonds
https://www.tasteofhome.com/collection/health-benefits-of-almonds/
https://bestfornutrition.com/15-proven-health-benefits-of-almonds/
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-almonds
https://onhealthline.com/21-health-benefits-of-almonds/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.