Dlouho očekávané sváteční období Vánoc a oslav Nového roku s sebou často nese i méně příjemné pocity. Náš organismus se musí vyrovnat s přemírou jídla a alkoholu. Jak na vánoční svátky a Silvestra, abychom se nepřejedli a nepřepili?
fotografie: Pexels
Dávejte pozor na skryté kalorie v alkoholu. Myslete na to, že alkohol plnohodnotně nenahradí nezbytné tekutiny, ale naopak dehydruje tělo. Hlavním nebezpečím alkoholu je pro náš organismus ztráta životodárných tekutin a minerálů. Dalším problémem, který pocítíte druhý den, je kocovina.
Víte, co je to vlastně kocovina?
Pojem kocovina se k nám v 19. století rozšířil pod vlivem německé Katze (kocour či stav opojení). A ve skutečnosti vlastně znamená „zánět“, který se v těle vytvoří poté, co vypijeme toxiny obsažené v alkoholu. Tak zareaguje náš imunitní systém a uvolní citokiny – bílkoviny, které pak společně s dehydratací způsobují právě stav zvaný kocovina.
„Těžká jsou rána opilcova“
Chcete tělu ulevit? Zde je několik zaručených rad, jak na kocovinu:
Nadopujte se vitaminem C
Před večírkem si dopřejte opravdu koňskou dávku vitaminu C. Ten ochrání od bolesti hlavy a pomáhá tělu odbourávat alkohol. Kromě vitaminového drinku si před večírkem dopřejte tučnější jídlo. Uvidíte, že vydržíte mnohem více.
Pijte promyšleně
Zaměřte se na pití kvalitního alkoholu a vždy pijte jen jeden druh. Čím tmavší drink, tím horší. A také platí, že čím kombinovanější, barevnější a sladší koktejl, tím horší ráno vás čeká. Zároveň si zapamatujte pravidlo, že po drinku přichází na řadu voda. Ideálně minerální. Alkohol je vždy dobré kombinovat s pitím čisté neperlivé vody nebo minerálky.
Osvěžte se
Prvním pomocníkem hned ráno je sprcha, a to vlažná. Díky ní rozproudíte krev v těle. V horších případech přidejte pohyb na čerstvém vzduchu – třeba jen procházku. Dostanete se tak znovu do kondice.
Nepodceňujte jídlo
Nejhorší, co můžete ráno po večírku udělat, je vstát bez snídaně a hladovět. I když máte žaludek na vodě a máte pocit, že nemůžete vůbec nic pozřít, nezanevřete na jídlo. Zkuste do sebe natlačit alespoň celozrnný rohlík se sýrem či vývar. Taková pořádná polévka dokáže s naším žaludkem divy. Na kocovinu je podle našich babiček nejvhodnější česnečka. Dobrá jsou také mastná jídla. K tomu si ještě dejte trošičku chilli. Ostré jídlo vás dokonale nabudí a rozproudí váš krevní oběh.
Dejte si vyprošťovák
Po konzumaci alkoholu je vaše tělo dehydrované. Pijte dostatek tekutin. Pijte, co hrdlo ráčí neperlivou vodu, minerálku nebo zelený čaj. Určitě nepijte mléko a kafe. Výborným přírodním vyprošťovákem, který srovná zatížený žaludek, je minerální voda. Doplní alkoholem dehydrované tělo minerály, uklidní podrážděný žaludek, případně zrychlí peristaltiku a pomůže očistit trávicí trakt. Nenásilně a efektivně zrehydratuje tělo, povzbudí energii a pomůže zapomenout na těžké ráno.
zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/117569-ubrante-se-kocovine
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.