Říká se, že meduňka má čarovnou moc. Staré herbáře přímo uvádějí, že „meduňka na noc pitá vyvolá klidný spánek a veselé sny“. Zahání prý chmury a z tohoto důvodu by měla být údajně neustále zavěšena na některém místě v bytě. Ještě přínosnější variantou je pak její uchovávání v plátěném pytlíčku pod polštářem v naší ložnici. Sny pak budeme mít krásné a spánek klidný a posilující. Meduňka pod polštářem tak pročistí a zklidní rovněž i naši mysl. Skutečně výborně totiž uklidňuje a pomáhá při nervovém vypětí.
fotografie: Freepik
Meduňka lékařská, vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých, dostala své jméno po medu, po němž i chutná. Původně pochází z východní části Středozemí a z Malé Asie. V lidovém léčitelství se jedná o široce používanou léčivou bylinku a její léčivá moc byla využívána již před mnoha stoletími. Velice si jí cenili například již staří Římané. V našem prostředí planě příliš často neroste, setkáváme se s ní spíše na zahradách, ale pěstovat ji lze poměrně úspěšně i v květináči za oknem panelového domu nebo na balkonech.
Meduňka má skutečně poměrně širokou škálu uplatnění. Kromě již zmiňovaného léčebného účinku na nervovou soustavu snižováním stresu, potlačováním neuróz a tlumením nespavosti (používána jako hypnotikum a sedativum) zlepšuje průběh migrény, povzbuzuje krevní oběh, působí také i na vysoký krevní tlak, zpomaluje tep, povzbuzuje chuť k jídlu, zabraňuje nadýmání, používá se při křečích břišních orgánů včetně bolestivé menstruace (spasmolytické účinky), léčí choroby žlučníku, podporuje chuť k jídlu, pomáhá při problémech se žaludkem, zmírňuje střevní potíže, posiluje zrak a její účinky jsou využívány rovněž i při nachlazení a zánětu průdušek.
Zevně pak, ve formě nálevu, se meduňka výborně uplatňuje při léčbě nejrůznějších kožních chorob, pomáhá na pohmožděniny, odřeniny kůže, otoky, vředy a jako úleva při revmatických bolestech. Podle nejnovějších poznatků má meduňka údajně mít rovněž i protivirové účinky, zejména v případě herpesvirů, které způsobují opary.
Své uplatnění však meduňka našla i v kulinářském umění. Můžeme ji použít na dochucování nejrůznějších druhů mas, zejména pak ryb, kuřat nebo zvěřiny. Dále se velmi dobře uplatňuje k ochucení salátů a nejrůznějších pomazánek, přidávat ji však můžeme rovněž i do omelet. Výborně se též hodí do ovocných nápojů nebo čajů.
Přidávat lze též do omáček, avšak až v úplném závěru vaření, aby neztrácela svoji typickou chuť a příjemnou citronovou vůni. Právě díky této své vůni bývá meduňka používána k parfemaci mýdel a v některých zemích má svoji tradici při výrobě tzv. karmelitského lihu. Z listů lze také připravit meduňkový likér. Poměrně známé je i meduňkové víno. Meduňka se rovněž používá do uklidňujících aromatických koupelí a v kosmetice zaměřené na mastnou pleť a vlasy.
Pro své zklidňující účinky v podstatě na celý náš organismus může být velkým přínosem zejména v současné, poněkud vypjaté době, kdy na nás působí mnoho stresu z nejrůznějších stran.
napsal Petr Matura
zdroj:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/117-medunka-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.