Babinet.cz  /  Magazín  /  Komerční obsah  /  Agar Agar: vlastnosti, výhody a způsob použití v kuchyni

Agar Agar: vlastnosti, výhody a způsob použití v kuchyni

5.11.2021 - redakce Babinet.cz

Agar je přírodní želírovací prostředek, který je zdravou alternativou pro výrobu želé a má celou řadu zdraví prospěšných látek, proto je v popředí zájmu.

Jeho původní název je kanten a má pravděpodobně japonský původ. Konkrétněji se jedná o polysacharid, který se extrahuje z červených řas. Je stále více zmiňovaný v souvislosti se zdravou výživou, protože má celou řadu zajímavých vlastností a je také prospěšný pro zuby a trávící soustavu.

fotografie: Pixabay

Vše o agaru

Ryze přírodní agar je, jak již bylo řečeno, polysacharid, a navíc má vysokou želírovací schopnost. Šetrně extrahovaný z řas, nachází se v prodeji nejčastěji jako agar prášek, nebo ve formě vloček, nití nebo plátků. Je zcela bez chuti a vůně, proto je oblíbený při přípravě dezertů, krémů a želé. V prodeji může být také pod označením agar agar.

Kalorie a nutriční hodnoty

Jednou z výsad agaru je, že jej tělo absorbuje pouze z 10%, což činí jeho kalorický obsah zcela irelevantním. Pokud jde o živiny, je bohatý na železo, vápník, vitamíny skupiny A, B, C, E a K. Jeho dalším bonusem je, že je bezlepkový. Ve střední Evropě se používá jako želírovací prostředek, ale například v Japonsku se z něj dělá řada dezertů, které jsou ochuceny různými sirupy.

Při nákupu agaru je dobré zvolit produkt označený jako agar bio, což by mělo zaručit kvalitní a přírodní produkt, kterému je přisuzováno mnoho dobrých vlastností. Je výborný na zasycení a také stimuluje imunitní systém. Je také prospěšným prostředkem pro funkci střev. Nemá žádný cholesterol. Nemá žádné vedlejší negativní vlastnosti, ale lidé nemocní se štítnou žlázou by jeho konzumaci měli konzultovat s lékařem. V některých případech může způsobit průjem.

Jak užívat agar

Uplatnění nachází stále častěji ve veganských recepturách. V kuchyni najde využití ve sladkých i slaných receptech. Přidává se během vaření a pokrm po vychladnutí získá želatinovou konzistenci. Můžete ho ochutnat v pikantní aspikové pochoutce a v celé řadě dezertů, krémů a pudinků. S jeho použitím se vytváří i alkoholické želatinové kousky pro zpestřená večírků. Je také součástí makrobiotické stravy.

Zdánlivě může cena agaru působit jako vysoká, ale pro použití se ho používá velmi malé množství, takže balení vydrží hodně dlouho.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz