Pro lidský organismus nezbytná, pro naše chuťové pohárky mnohdy také. Konzumujeme ale sůl v dnešní době v rozumné míře, nebo je jí ve všech potravinách tolik, že našemu tělu spíše škodí?
fotografie: Freepik
Vysoká spotřeba soli ve stravě přispívá k vysokému krevnímu tlaku, zvyšuje riziko onemocnění srdce a mozkové příhody, ale i onemocnění ledvin či osteoporózy.
Doporučená bezpečná denní dávka soli je přibližně 5 gramů, u dětí se doporučují dávky mnohem nižší. Češi ale zkonzumují průměrně 16,5 gramu soli denně, tedy o 10 gramů více, než je doporučené.
Sůl je pro člověka životně důležitá. Ta standardní, kuchyňská sůl se skládá se z chloridu a sodíku, který patří k těm minerálním látkám, jež udržují naše tělo v chodu, přestože si je sami nedokážeme vytvořit. Sodík má v lidském organismu za úkol regulovat vodní rovnováhu v těle a tvoří základ elektrolytu, ve kterém probíhají všechny životní projevy buněk. Je tedy látkou, která je pro lidský organismus velice důležitá, nicméně setkat se s člověkem, který by trpěl jeho nedostatkem, je velice vzácné. V dnešní době je to spíše naopak. Lidé přijímají zbytečně velké množství soli a tím svůj organismus zatěžují.
Nadměrné množství soli obsahují:
- polotovary
- instantní jídla
- jídla z fast foodu
- uzeniny
- chipsy
- kořenící směsi
- sójové omáčky
- nakládaná zelenina
- balené masné výrobky
- běžné pečivo a chléb
Omezení příjmu soli je přitom jednou z nejjednodušších možností prevence kardiovaskulárního systému. Nemocí, při kterých je nutné sůl z jídelníčku vynechat, je celá řada. „Ať už mluvíme o vysokém krevním tlaku, při kterém je dostačující sůl pouze omezit, nebo třeba při onemocněních ledvin či některých chorobách srdce, které vyžadují, aby z jídelníčku sůl byla odstraněna úplně.
Samotnou kapitolou jsou pak děti a jejich složení potravy. Už od nejnižšího věku je důležité dětské tělíčko nezatěžovat nadměrným množstvím soli, protože stravovací návyky z útlého věku budou dítě provázet po celý život. Prakticky od chvíle, kdy kojenci začínají konzumovat dětské příkrmy, okamžitě začínají přijímat vyšší než doporučenou dávku soli.
Omezit příjem soli není složité
Důležité je nekupovat polotovary a průmyslově zpracované potraviny, ale vařit vše z čerstvých surovin tak, aby člověk měl o příjmu soli přehled. Samostatnou kapitolou je pak pečivo, například 100 gramů chleba obsahuje necelý gram soli. To znamená, že člověk, který si dá na svačinu dva krajíce chleba, doplní je 50 gramy uzeniny, přidá k tomu sterilovanou zeleninu, například kyselé okurky a doplníte kečupem, má vybráno více než polovinu doporučené denní dávky. A to je teprve svačina!! Tento problém se týká i celozrnného pečiva.
zdroj. Zdraviamy.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.