Hlíva ústřičná je dřevokazná houba, které se nejlépe daří na odumřelých kmenech listnatých stromů. Roste od konce léta až do zimy. Pokud je zima mírná, může se vyskytovat i na jaře. Díky svým blahodárným účinkům se pěstuje průmyslově i v domácnosti.
fotografie: Freepik
Zázračný poklad přírody
Hlíva ústřičná má mnoho vitamínů a dalších cenných látek pro naše tělo. Obsahuje vitamíny skupiny B, C, D, K a minerály jako je železo, měď, draslík, selen. Hlíva také obsahuje mnoho biologicky aktivních látek. Jednou z těchto zajímavých látek jsou glukany, které výrazně aktivují imunitní systém. Zvyšují obranyschopnost nejen vůči různým mikroorganismům, ale i nádorům a radiačnímu záření. Dále se využívá v léčbě infekčních onemocnění virového, bakteriálního, plísňového či parazitárního charakteru.
Další její schopností je snížení cholesterolu, krevního tlaku a cukru v krvi. Je výbornou prevencí srdečních a cévních onemocnění. Dokáže ulevit od hemoroidů, ekzémů, vyrážky a dalších kožních problémů. Mírní alergické projevy, tím pádem je vhodná pro celiaky a diabetiky. Navíc snižuje chronickou únavu a napomáhá lepšímu zvládání stresových situací. Hlíva ústřičná je zkrátka zázračná potravina!
Hlíva v kuchyni
Nebojte se hlívy ústřičné v kuchyni. Je to lahodná houba, která si našla své místo. Můžete připravit nekonečnou škálu vynikajících a výživově hodnotných jídel. Je skvělá do polévek a omáček. Například falešná dršťkovka, bramboračka nebo guláš. Pokrm lze dochutit uzenou a sladkou paprikou, majoránkou, kmínem, pepřem a rajčatovým protlakem, které mu dodají chuť „masa.“ Věřte, že podle chuti nepoznáte rozdíl. Obvykle se konzumují pouze klobouky houby. Nohy jsou samozřejmě také chutné, ale musí se déle povařit. Případně je také můžete usušit a namlít si z nich houbové koření. Výborně chutná i zavařená s další zeleninou. Zkrátka v kuchyni se fantazii meze nekladou.
Elixír mládí
Hlíva má také pozitivní účinky na naši krásu. Její složení podporuje tvorbu kolagenu v pokožce, což vede k větší pružnosti, mladšímu vzhledu a vyhlazení vrásek. Má dokonce i hojivý vliv na akné. Pokud hlívu budete konzumovat pravidelně, dokáže výrazně zpomalit proces stárnutí pleti.
Napsala Michaela Procházková
zdroj: lekarna.cz, cs.wikipedia.org
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.