V podzimních a zimních měsících, kdy je organismus oslabován mnoha vlivy, je důležité nezapomínat na významné látky, které jsou pro něj nepostradatelné. Víte například, co může pro organismus znamenat nedostatek hořčíku, či zinku?
fotografie: Pixabay
Chybí vám hořčík?
Nedostatek hořčíku je velmi rozšířený, proto pokud patříte do rizikové skupiny a neužíváte hořčík ve výživových doplňcích, můžete si být jistí, že nemáte hladinu hořčíku na doporučované úrovni. Do rizikových skupin patří lidé užívající léky (např. projímadla, antikoncepce), těhotné a kojící ženy, sportovci podávající vysoké výkony, lidé trpící onemocněním střev či nedostatkem vitamínu skupiny B, diabetici a také ti, kteří mají často vysoký příjem alkoholu.
Zdroje hořčíku
Mezi přirozené zdroje hořčíku patří banány, mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, rýže, obilí nebo celozrnné pečivo. V dnešní době však příjem hořčíku zaručují také potravinové doplňky. V minulosti se často využívaly anorganické, těžko vstřebatelné formy hořčíku. Dnes existují přípravky, které obsahují lépe a snadněji vstřebatelné, a tím tedy také pro tělo lépe využitelné organické formy vázaného hořčíku. Výhodná je kombinace hořčíku a vitamínu B6, speciálně pro lidi vystavené zvýšené zátěži či pro ty, kteří dostatečný příjem hořčíku nedosáhnou běžnou stravou. Vitamín B6 navíc udržuje zdravý imunitní systém a je známý jako „vitamín na nervy“. Jeho spotřeba se podstatně zvyšuje ve stresu a nedostatek vede k nespavosti.
Nedostatek zinku
Zinek je pro naše zdraví velmi důležitý a smutné je, že takřka každý z nás trpí jeho nedostatkem. Příčinou je i znečištěné ovzduší, kvůli kterému se nám ho v přirozené potravě dostává méně. V těle se nevytvářejí velké zásoby, proto je důležité pravidelně si jej doplňovat. Nejvíc jsou nedostatkem postižené děti a mládež, těhotné a kojící ženy, diabetici a neurotici. Obzvlášť těhotné ženy mohou mít s jeho příjmem problém, protože jeho resorpce je brzděna při podávání vysokých dávek železa a kyseliny listové, které se v těhotenství užívají hlavně v doplňcích. Zinek je však potřebný i pro svaly a velké procento z jeho obsahu se vylučuje pocením. Mezi příznaky nedostatku patří zpomalený růst, nepravidelná menstruace, narušení reprodukčních schopností, snížení imunity, náchylnost k infekcím, snížená kvalita pokožky, delší hojení ran a vypadávání vlasů. Při jeho nízké hladině pociťujeme depresi, únavu nebo naopak hyperaktivitu, zvýšenou náchylnost k chorobám či ztrátu chuti k jídlu. Nedostatek zinku se také projevuje bílými skvrnami na nehtech. Pravděpodobný je hlavně u vegetariánů, neboť v potravinách živočišného původu je obsah využitelného zinku podstatně vyšší než v rostlinných zdrojích.
Co je zdrojem zinku?
Samozřejmě že zinek můžeme do organismu dostat přirozenými potravinami a také pomocí výživných doplňků. Z té první skupiny můžeme doporučit konzumaci pšeničných klíčků, přírodní rýže, slunečnicových semen, máku, luštěnin, masa, hub nebo žloutků. Velmi bohaté na zinek jsou také mořské produkty, ryby, játra, mléčné výrobky a celozrnné pečivo. Pokud uvažujete o doplňku stravy, existují výrobky na různé bázi. Z hlediska biologické tolerance a využitelnosti lidským organismem je za vhodný považovaný ten, který obsahuje zinek ve formě laktátu. Užívání zinku je prospěšné i při některých smyslových anomáliích, obzvlášť při poruchách zraku, při osteoporóze a při posilňování celkově oslabeného organismu. Mimořádně je vhodný pro těhotné ženy nebo pro lidi, kteří chtějí mí pevnější a lesklejší vlasy.
zdroj:
https://trime.cz/blogs/news/jak-poznam-ze-potrebuji-doplnit-horcik-a-zinek
https://vegmart.cz/vapnik-horcik-zinek-na-posileni-imunity
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.