Bílkoviny jsou stejně důležité pro dětské tělo jako pro dospělého jedince. Zajišťují růst a správný vývoj organismu. Výborným zdrojem dobře stravitelných bílkovin jsou mléčné výrobky. Kromě proteinů dodají i vápník pro stavbu kostí a zubů a děti je milují. Podle průzkumu Vím, co jím a piju si pětina dětí dopřává chlazený tvarohový dezert každý den, zejména odpoledne. Jenže není tvaroh jako tvaroh.
Bílkoviny mají v porovnání s tuky a sacharidy největší schopnost zasytit. Pokud potravina obsahuje nejen sacharidy, jako je tomu například u sladkostí nebo slazených nápojů, lépe se kontroluje i hladina krevního cukru. Omezení cukru ve výživě dětí má význam jak z hlediska prevence obezity, tak zvýšené kazivosti zubů a zubního kazu. „Nedostatek bílkovin se u dětí může projevit poruchami růstu nebo narušením imunitních funkcí, proto je důležité na bílkovin myslet. Mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem bílkovin, vápníku a dalších látek, takže si nejen pochutnáte, ale uděláte i něco pro zdraví,“ říká odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.
Po kterém tvarohu sáhnout?
Jak poznat, po kterém tvarohu sáhnout? Běžný bílý tvaroh ve vaničce obsahuje 9-12 g bílkovin/100 g produktu – dle obsahu tuku. Měkké tvarohy v alobalu, hrudkovité tvarohy a tvrdé tvarohy na strouhání mají bílkovin více. V čistém tvarohu najdete i fosfor, draslík či zinek a také vitaminy skupiny B – zejména B12, B2 a B6.
K výrobě chlazeného tvarohového dezertu postačí pouze 3 základní suroviny: tvaroh, smetana a cukr smíchané ve vhodném poměru. Přídatné látky nejsou v principu potřeba. Pátrejte tedy po těch, které mají co nejvyšší obsah tvarohu. Jinak se zbytečně ochuzujete o vitaminy a minerální látky. To je první ukazatel, který se doporučuje sledovat při nákupu. Další, co sledujte, je množství přidaných cukrů. Vyšší množství může u některých výrobků nahrazovat málo tuku, jenž bývá nositel chuti. Takový tvarohový dezert by se jen těžko prodával, proto někteří výrobci přidávají cukr, aromata a jiné látky. Není to ale pravidlo, proto při nákupu sledujte nejen to, jestli kupovaný tvaroh dětem chutná, ale jaké je složení a poměr živin. Ono ani vysoké množství tuku není výhra kvůli nasyceným mastným kyselinám.
VÍM, CO JÍM A PIJU: Výsledky analýzy tvarohových dezertů
Mlsný Míša
Podle senzorického testu, kterému se podrobilo 18 tvarohových dezertů, vede mezi čistými tvarohovými dezerty Míša Tvarohový mls. Spolu s tvarohovým Lipánkem (verze Méně sladký) má hezký poměr živin a vysoký obsah tvarohu - 70 %. Ostatní čisté tvarohové dezerty mají obsah tvarohu jen něco přes 50 % a některé značky ve složení neuvádí množství tvarohu vůbec. Z pohledu živin i chuti může být dobrou volbou Pribináček, ale právě ten nezveřejňuje množství tvarohu ve složení. Ostatní tvarohové dezerty pro děti, které běžně zakoupíte v supermarketech, mají poměry živin a množství tvarohu velmi podobné. Zbytek je otázka toho, co vám a vašim dětem chutná.
Nejoblíbenější jsou čokoládovo-kakaové nebo bez příchutě
Z ankety nezávislé iniciativy Vím, co jím a piju také vyplynulo, že nejoblíbenější příchutě jsou čokoládovo-kakaová a bez příchutě. Následuje vanilka. Jestli máte rádi právě čokoládovo-kakaovou, výborná cesta je Míša Tvarohový mls čokoládový, který jako jediný měl ochucující složku na dně k zamíchání, a Olmánek. Oba mají nejvyšší obsah tvarohu mezi ostatními tvarohovými dezerty s touto příchutí (61 a 65 %). Z pohledu živin a množství tvarohové složky (56 %) je vhodná také Matylda z Lidlu. Naopak nejméně příznivá čísla mezi testovanými produkty měl čokoládový tvarohový krém Danio. Na relativně malé množství tuku v něm najdete i málo bílkovin a tvarohové složky, zato nejvíce přidaných cukrů.
Vanilkové příchutě ovládl Olmánek. Obsahuje 65 % tvarohu, a i poměr jednotlivých živin je příznivý. O trochu méně tvarohu (60 %) má vanilkový Lipánek, je také ale méně tučný a má méně přidaných cukrů. Zde je otázka, co spotřebitel upřednostní. Neprohloupíte ani s vanilkovým tvarohovým dezertem Matylda z Lidlu. Množství tuku je minimální a obsahem přidaných cukrů je srovnatelné s ostatními výrobky. Dvojnásobné množství tuků (16 g) a více přidaných cukrů má vanilkový Pribináček. Je možné, že má i nejvíce tvarohové složky, bohužel ani zde to výrobce nikde neuvádí.
Bílkoviny jsou stejně důležité pro dětské tělo jako pro dospělého jedince. Zajišťují růst a správný vývoj organismu. Výborným zdrojem dobře stravitelných bílkovin jsou mléčné výrobky. Kromě proteinů dodají i vápník pro stavbu kostí a zubů a děti je milují. Podle průzkumu Vím, co jím a piju si pětina dětí dopřává chlazený tvarohový dezert každý den, zejména odpoledne. Jenže není tvaroh jako tvaroh.
Bílkoviny mají v porovnání s tuky a sacharidy největší schopnost zasytit. Pokud potravina obsahuje nejen sacharidy, jako je tomu například u sladkostí nebo slazených nápojů, lépe se kontroluje i hladina krevního cukru. Omezení cukru ve výživě dětí má význam jak z hlediska prevence obezity, tak zvýšené kazivosti zubů a zubního kazu. „Nedostatek bílkovin se u dětí může projevit poruchami růstu nebo narušením imunitních funkcí, proto je důležité na bílkovin myslet. Mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem bílkovin, vápníku a dalších látek, takže si nejen pochutnáte, ale uděláte i něco pro zdraví,“ říká odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.
Po kterém tvarohu sáhnout?
Jak poznat, po kterém tvarohu sáhnout? Běžný bílý tvaroh ve vaničce obsahuje 9-12 g bílkovin/100 g produktu – dle obsahu tuku. Měkké tvarohy v alobalu, hrudkovité tvarohy a tvrdé tvarohy na strouhání mají bílkovin více. V čistém tvarohu najdete i fosfor, draslík či zinek a také vitaminy skupiny B – zejména B12, B2 a B6.
K výrobě chlazeného tvarohového dezertu postačí pouze 3 základní suroviny: tvaroh, smetana a cukr smíchané ve vhodném poměru. Přídatné látky nejsou v principu potřeba. Pátrejte tedy po těch, které mají co nejvyšší obsah tvarohu. Jinak se zbytečně ochuzujete o vitaminy a minerální látky. To je první ukazatel, který se doporučuje sledovat při nákupu. Další, co sledujte, je množství přidaných cukrů. Vyšší množství může u některých výrobků nahrazovat málo tuku, jenž bývá nositel chuti. Takový tvarohový dezert by se jen těžko prodával, proto někteří výrobci přidávají cukr, aromata a jiné látky. Není to ale pravidlo, proto při nákupu sledujte nejen to, jestli kupovaný tvaroh dětem chutná, ale jaké je složení a poměr živin. Ono ani vysoké množství tuku není výhra kvůli nasyceným mastným kyselinám.
VÍM, CO JÍM A PIJU: Výsledky analýzy tvarohových dezertů
Mlsný Míša
Podle senzorického testu, kterému se podrobilo 18 tvarohových dezertů, vede mezi čistými tvarohovými dezerty Míša Tvarohový mls. Spolu s tvarohovým Lipánkem (verze Méně sladký) má hezký poměr živin a vysoký obsah tvarohu - 70 %. Ostatní čisté tvarohové dezerty mají obsah tvarohu jen něco přes 50 % a některé značky ve složení neuvádí množství tvarohu vůbec. Z pohledu živin i chuti může být dobrou volbou Pribináček, ale právě ten nezveřejňuje množství tvarohu ve složení. Ostatní tvarohové dezerty pro děti, které běžně zakoupíte v supermarketech, mají poměry živin a množství tvarohu velmi podobné. Zbytek je otázka toho, co vám a vašim dětem chutná.
Nejoblíbenější jsou čokoládovo-kakaové nebo bez příchutě
Z ankety nezávislé iniciativy Vím, co jím a piju také vyplynulo, že nejoblíbenější příchutě jsou čokoládovo-kakaová a bez příchutě. Následuje vanilka. Jestli máte rádi právě čokoládovo-kakaovou, výborná cesta je Míša Tvarohový mls čokoládový, který jako jediný měl ochucující složku na dně k zamíchání, a Olmánek. Oba mají nejvyšší obsah tvarohu mezi ostatními tvarohovými dezerty s touto příchutí (61 a 65 %). Z pohledu živin a množství tvarohové složky (56 %) je vhodná také Matylda z Lidlu. Naopak nejméně příznivá čísla mezi testovanými produkty měl čokoládový tvarohový krém Danio. Na relativně malé množství tuku v něm najdete i málo bílkovin a tvarohové složky, zato nejvíce přidaných cukrů.
Vanilkové příchutě ovládl Olmánek. Obsahuje 65 % tvarohu, a i poměr jednotlivých živin je příznivý. O trochu méně tvarohu (60 %) má vanilkový Lipánek, je také ale méně tučný a má méně přidaných cukrů. Zde je otázka, co spotřebitel upřednostní. Neprohloupíte ani s vanilkovým tvarohovým dezertem Matylda z Lidlu. Množství tuku je minimální a obsahem přidaných cukrů je srovnatelné s ostatními výrobky. Dvojnásobné množství tuků (16 g) a více přidaných cukrů má vanilkový Pribináček. Je možné, že má i nejvíce tvarohové složky, bohužel ani zde to výrobce nikde neuvádí.
Čokoládové a kakaové příchutě |
Obsah tvarohu v % |
Senzorické hodnocení |
Celková známka |
Energie v kJ |
Tuky |
Nasycené m. kyseliny |
Cukry |
Olmánek tvarohový kakao |
65 |
2,5 |
2,2 |
657 |
8,7 |
5,6 |
12 |
Míša tvarohový mls čokoládový |
61 |
1,8 |
1,8 |
656 |
7,1 |
4,6 |
15 |
Lipánek tvarohový kakao |
59 |
3 |
2,5 |
496 |
5 |
3,3 |
9,8 |
Matylda BIO XXL čokoládová: Tvaroh s jogurtem |
56 |
2,7 |
2,2 |
450 |
2,5 |
1,9 |
12 |
Danio krémový tvaroh čokoládovo-ořášková příchuť |
49,5 |
2,7 |
2,6 |
493 |
3,4 |
2,2 |
15,2 |
Pribináček kakao |
N/A |
2 |
2,1 |
978 |
16 |
11 |
13 |
Tvarohové a smetanové příchutě |
Obsah tvarohu v % |
Senzorické hodnocení |
Celková známka |
Energie v kJ |
Tuky |
Nasycené m. kyseliny |
Cukry |
Míša tvarohový mls |
70 |
1,8 |
1,7 |
619 |
7,9 |
5,1 |
11 |
Lipánek tvarohový méně sladký |
65 |
3,1 |
2,5 |
496 |
5 |
3 |
9,8 |
Lipánek Maxi tradiční smetanový |
55 |
2,5 |
2,3 |
774 |
11 |
7,3 |
14 |
Lipánek Maxi tradiční smetanový s nízkým obsahem laktózy |
55 |
2,5 |
2,6 |
774 |
11 |
7,3 |
14 |
Tvaroháček smetanový tvarohový krém |
|
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.