Na bylinky to chce „fištrón“. Nemůžete je vysévat nebo sázet „jen tak někam“, jak se vám to zrovna bude líbit nebo hodit. Bylinky je nutné dávat tam, kde jim bude nejlépe. Je totiž řada těch, které se hodí do stínu a řada těch, které vám lépe porostou na sluníčku.
fotografie: Freepik
Bazalka
Bazalka, oblíbená bylina Řeků. Nějaké ty léčivé účinky bychom jí určitě také přiřkli. Například je skvělá na zažívání, je to antioxidant a obsahuje potřebnou kyselinu listovou.
Její využití v kuchyni je pak velmi široké. Skvěle se hodí do nakládaných rajčat, do všech možných i nemožných pokrmů, například do těstovin. Vysadit byste jí měli na slunce. A pozor, bazalku mají rádi slimáci!
Oregáno
Oregáno, nebo-li česky dobromysl, to je zas oblíbená bylina Italů. Snad žádná pizza se bez něj neobejde. Je to krásná bylinka, která by též měla mít místo ve vaší zahrádce. Velmi se rozrůstá, při jejím sázení tedy myslete na to, abyste okolo ní nechali dostatek volného prostoru, jinak pojme vše kolem. Oregáno sázejte na slunce.
Máta
Zažívací potíže, poruchy spánku, nechutenství, to všechno a mnohem víc léčí máta. Mnoho lidí ji navíc miluje v koktejlech, limonádách, nebo jen tak do vody s citronem. Mátu vždycky sázet do stínu. I u n ale myslete na to, že se velmi rozrůstá a pojme vše kolem. Proto mátě nechtě dostatek volného prostoru, ať si pěkně roste.
Pažitka, petržel, libeček
Typicky české byliny vhodné do polévek, na brambory a dalších pokrmů snesou slunce i stín. Ideální je polostín, kde by měli oboje. Potřebují dostatek vláhy a sem tam pohnojit.
Tymián
Bylinka skvělá na zažívání, nachlazení, ale i na steak. Tymián sázejte do polostínu a dostatečně jej zalévejte.
Levandule
Levandule odpuzuje snad všechny druhy hmyzu, na které si vzpomenete. Její pěstování se rozhodně vyplatí. Je skvělá! Proti komárům, mouchám, do repelentů, na okrasu, jako dárek. Je super zašít jí do polštářku a tak dále.
Má také nesporné léčivé účinky. Je skvělá na nespavost, ale má také silné antioxidační účinky. Používá se do nejrůznějších mastiček, krémů, výluhů. Používají ji kosmetické firmy do parfémů a tak dále.
Levandule snese po celý den přímě sluneční světlo, ostatně pochází z francouzského Provace, kde je slunce více než dost.
napsala Zuzana Zelenková
zdroj: thespruceeats.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.