Těšíte se na grilovací sezónu s rodinou a přáteli? Zajímá vás, jestli červené maso zvyšuje riziko onemocnění jako jsou kardiovaskulárními rizika, některé druhy rakoviny, revmatismus a další chronická zánětlivá onemocnění? Vše závisí na kvalitě, typu a způsobu přípravy.
fotografie: freepik
Podle několika výzkumů červené maso zvyšuje rizika rakoviny (zejména rakoviny tlustého střeva, ale je třeba přesně rozlišovat a tak rozhodující roli vždy hraje dávka (množství a frekvence užívání) a forma přípravy.
Je třeba také zdůraznit, že lidský organismus má obranné a opravné systémy, které dokážou „znečišťující látky“ v určitých mezích kompenzovat. Tyto systémy jsou zase závislé na celkovém příjmu potravy a zejména na adekvátním přísunu fytochemikálií z našich vegetariánských zdrojů potravy. Jednoduše řečeno: čím více zdravých potravin (luštěniny, celozrnné výrobky, zelenina, ovoce, koření a kuchyňské byliny) konzumujeme, tím lepší „méně zdravé“ složky potravin lze kompenzovat.
Klíčovou otázkou tedy je udržovat spotřebu červeného masa ve správných postupech přípravy s doplněním dostatečného množství zeleniny. U klobásových výrobků je riziko vyšší; a ještě výraznější je především u uzených, grilovaných nebo smažených a přesolených mas.
Lepší je libové maso z drůbeže a ryb. Ryby jsou také vhodnější, protože obsazují omega-3 mastné kyseliny (zejména EPA a DHA), které mají pozitivní účinek. Konzumace ryb snížuje riziko kolorektálního karcinomu (Journal of the National Cancer Institute, 1997 - str. 906). Červené maso obsahuje proteinové struktury, proti kterým lidský organismus vytváří protilátky a tím aktivuje imunitní systém.
Drůbeží maso a ryby tyto proteinové struktury neobsahují. Aktivace imunitního systému nutně nevyžaduje procesy spouštějící nemoci, ale kromě dalších obranných reakcí existuje větší potenciál zánětlivých reakcí a nekompenzovaného oxidačního stresu (tj. Maligní degenerace buněk nebo poškození buněk a genových struktur, které organismus potřebuje opravit).
Výsledkem tedy je poučení: méně červeného masa, ne příliš pečené nebo smažené a méně zpracované maso (klobásy atd.).
Kolik masa týdně je doporučováno?
Celkově je pro snížení rizika doporučeno konzumovat méně masa: dospělý by neměl jíst více než 40 až asi 90 gramů masa denně (Německá společnost pro výživu doporučuje maximálně 300 až 600 g týdně).
To je asi za týden:
-3 ½ masových hamburgerů (130 g / kus);
nebo 3 smažené klobásy (150 g / kus);
nebo 4 - 5 porcí boloňské masové omáčky se špagetami (100 g / porce);
nebo 2-3 řízky (200 g / kus);
nebo 2–3 kusy bifteku (200 g / kus);
nebo 3–4 döner kebab (100–150 g / porce).
Kromě toho je důležité snížit živočišné tuky, které tvoří kyselinu arachidonovou a mohou zvýšit zánětlivé procesy.
Co všechno je vlastně červené maso?
Červené maso je všechno maso kromě drůbeže a ryb. Vepřové bílé maso je také považováno za červené maso Červené maso znamená nejen viditelně výrazně červené maso. Je to také relativně světlé vepřové maso. Při zpracování už často člověk přesně nerozpozná druh masa.
Shrnutí: vyšší riziko červeného masa krav, volů, vepřového, telecího, ovčího, jehněčího a kozího masa. Zvláště konzervované maso je riskantnější: vepřová klobása, šunka, slanina, klobásy. Na druhou stranu je docela možné grilovat libové maso, zejména nízkotučné drůbeží maso.
Důvod rizika při grilování je připálené jídlo, kdy se mohou vytvářet karcinogenní látky (podporující rakovinu)
napsala RŘ
Zdroj: MediHelp
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.