Již naši předci pěstovali medvědí česnek. Kromě své skvělé chuti působí léčivě a používá se například jako přírodní antibiotikum, močopudný prostředek, mírné projímadlo nebo ke snížení krevního tlaku a čištění krve.
fotografie: Pixabay
Roste v lesích a na loukách, jedná se o vytrvalou bylinu, vysokou asi 15-45 cm s podzemní cibulkou. Její listy jsou sytě zelené, květenství bílé. Jedná se o bylinku, která roste převážně v Evropě. U nás se vyskytuje převážně na Moravě a z části i v severovýchodních Čechách.
Jeho silice obsahují sirné složky, čpavek, vitamin C, fytoncidy a hořčiny. Jeho léčivé složky regulují žaludeční trávení,hojí rány a vředy, uvolňují křeče hladkého svalstva, ničí parazity ve střevech. V kuchyni se používá nať a ta se začíná sbírat v květu t.j. od dubna do května dále se sbírá cibule a to od srpna do září. Čerstvou nať lze použít jako koření do polévek, omáček a masa. V lidovém léčitelství se používá ke snížení krevního tlaku, dále proti chřipce, ateroskleróze, ale i proti astmatu.
Pěstujte si ho i doma
Pěstování je možné na zahrádce i na balkóně a je velice jednoduché. Sázet ho můžete na místa, která nijak nevyužíváte, nebo například přímo pod ovocný či okrasný listnatý strom.
Pesto z medvědího česneku, které vydrží až 2 roky
Nať česneku pomeleme nebo rozdrtíme. Přidáme na jednu sklenici asi 0,5l 1 kávovou lžičku soli a 1 polévkovou lžíci oleje. Vše důkladně promícháme a naplníme do sklenic. Sklenice plníme asi do ¾ a zbytek dolejeme olejem. Dobře zavíčkujeme a uchováváme v chladu a temnotě. Přeji dobré chutnání a hodně zdraví. Česnek medvědí je zlato mezi bylinami. Neměl by chybět v žádné kuchyni, hlavně na jaře, kdy je potřeba pročistit a zregenerovat tělo po zimním období.
fotografie: Pixabay
Skvělý je i v syrovém stavu na chleba s máslem a připravit z něj můžete i léčivou tinkturu.
napsal Libor Skypala
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.