Jako u většiny potravin i kvalitu vajec ovlivňuje čas. Pakliže nemáme doma vlastní slepice, tak často nevíme, jakou trvanlivost vejce mají a jak si jejich čerstvost ověřit.
fotografie: Freepik
Reálná trvanlivost vejce je zhruba tři týdny. Doporučuje se ale nekonzumovat vejce starší 14 dní. Jedním ze způsobů, jak zajistit čerstvost potravin, je nenakupovat do zásoby, ale průběžně nakupovat v menším objemu několikrát týdně.
TRIKY, JAK SI OVĚŘIT ČERSTVOST VAJEC
Plavec – čím je vejce starší, tím víc je v něm vzduchu. Když vejce vhozené do vody klesne ke dnu, je čerstvé, pokud plave, nejezte ho.
Konzistence – čím je vejce starší, tím tekutější je žloutek. Pokud vám tedy nejde snadno žloutek oddělit od bílku, není vejce čerstvé.
Šplouchání - pokud zatřesete čerstvým vejcem, neměli byste slyšet téměř žádný zvuk. Pokud vydává vejce šplouchavý zvuk, není čerstvé. Tato metoda má tu výhodu, že ji můžete vyzkoušet rovnou v obchodě.
Naučte se číst kódy na vejcích, prozradí o vejcích i slepicích téměř všechno
Kódy, ta malá a nenápadná červená razítka na skořápkách vajíček. Skládají se z čísla, zkratky, která popisuje, z jaké země vejce pochází, a čtyřmístného kódu, který označuje registrační kód chovu, z něhož vejce přišlo. Takže na skořápce vajec tak můžete najít číslo ve tvaru například 2 CZ 1617. Při pohledu na vajíčko pak máte hned jasno. První číslo může být od 0 do 3 a značí způsob chovu. Nulky jsou vejce z bio chovu, což znamená hlavně to, že slepice mohly běhat venku, byly krmené pouze certifikovanými krmivy a vejce neobsahují žádná barviva. Číslo 1 označuje chov ve volném výběhu, tedy přibližně to, co si představíme pod pojmem „domácí“ vejce. Tzv. dvojková vejce jsou z chovu na podestýlce nebo ve voliérách, tedy od slepic, které žily pod střechou na slaměné podlaze s možností volného pohybu po prostoru. A trojky? To jsou vajíčka od slepic žijících v obohacených klecích. CZ - značí kód země a poslední čtyřčíslí je registrační kód daného chovu.
napsala Renáta Řeháková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.