Okurky paří mezi druhy zeleniny, které Češi milují. Kromě toho jsou ale také velmi zdravé a užitečné třeba při redukčních dietách, nebo pokud chcete detoxikovat organismus. Tyto rostliny jsou poměrně nenáročné na pěstování, až tedy na nároky na teplo.
fotografie: Pixabay
Zahrádky ještě spí a než nám na nich vyroste něco dobrého, poživatelného, bude to ještě chvíli trvat. Vy si ale můžete něco dobrého na zub vypěstovat přímo doma za oknem. Je to poměrně jednoduché.
Okurka do skleníku
Vyrazte si pro semínka. Na těch správnÝch je napsáno okurka hadovka a pod tím bude drobnějším písmem stát do „folijovníku“ nebo do „skleníku“. K tomu si pořiďte velké kelímky od jogurtů a zeminu.
A hurá vysévat
Kelímky naplňte zeminou. Bude lepší, pokud si jí ohřejete na pokojovou teplotu. Doprostřed kelímku zatlačte jedno nebo dvě semínka. Poté zeminu zalijte a kelímek přetáhněte fresh folií.
Takto pěkně osetý a upravený kelímek postavte poté na okno. Ideálně na takové, na něž jde dostatek světla. Dobré je východní nebo západní okno. Tam nechte svému osudu. Jen sem tam zkontrolujte, jestli je folie mokrá. Pokud by nebyla - zemina by vyschla, tak je třeba folii lépe upravit.
Klíčení
Po přibližně deseti dnech semínka vyklíčí a vyrostou vám první lístečky. To je chvíle, kdy folii z vrchu kelímku odstraňujeme. Od teď už musíte dávat pozor jen na to, aby vám zemina nevysychala.
Okurka pěkně poroste, popne vám okno a protože je samosprašná, tak se brzy dočkáte prvních plodů. I za oknem tedy můžete pěkně pěstovat hadovku, která je nenáročná, ale potřebuje dostatek světla a vláhy.
napsala Zuzana Zelenková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.