Určitě i vás nejednou napadlo, jaké musí být krájení cibule bez slz parádní a komfortní. Taky že jo. Žádné štípání v očích, žádné zběsilé přešlapování u linky ve snaze rozdýchat to podráždění. Když prolistujete starými, nažloutlými knihami našich babiček, rady, které řeší tento problém, tam najdete. Vy vlastně nemusíte, udělali jsme to za vás. A velmi rádi.
V dnešní době si můžeme zapnout digestoř, to je jasné. Pálení a pláč se opravdu dají okamžitě na ústup. I tuto metodu určitě můžete vyzkoušet. Kuchyně pak není zamořená všudypřítomným štiplavým odérem.
Ale jak to lidé dělali dřív, když žádná digestoř nebyla? Měli své speciální fígle? Ano měli. A my vám jich poodhalíme rovnou několik.
Živě si dokážu představit staré bábinky v šátcích, sedící na návsi, nebo před starobylými chalupami, jak v podvečer vášnivě debatují o všem možném. A někde tam, při té lidové slovesnosti, se zřejmě začaly skládat dohromady ony letité rady. Nejsou sice podloženy stostránkovými vědeckými studiemi, ani nejsou vysvětleny procesy, které probíhají a štípání tak zabraňují, ale prostě a jednoduše fungují. Navíc mají své kouzlo.
- Při krájení cibule si vedle prkénka zapalte svíčku.
- Prkénko položte hned vedle rozpálené ploténky, nebo zapáleného hořáku.
- Před krájením cibule namočte prkénko do octa.
- Cibuli před krájením dejte na 15 minut do mrazáku.
- Krájecí prkénko nejdřív omyjte ledovou vodou.
- Krájejte opravdu ostrým nožem a velmi rychle.
- Při krájení nedýchejte ústy. Mějte je zavřená.
- Před krájením naložte nůž do soli.
- Při krájení žvýkejte kousek chleba, nebo syrový brambor.
- Vedle prkénka s cibulí si postavte čerstvě uvařenou kávu.
- Nůž, kterým chcete cibuli krájet, polejte vařící vodou.
- Před krájením potřete prkénko nevařenými, bramborovými slupkami.
- Při krájení si pískejte. Nebudete tak přímo vdechovat štiplavý odér, ale právě naopak.
- Před krájením potřete čepel nože citronovou šťávou.
- Nezapomeňte na otevřené okno.
- Než nakrájíte cibuli, tím samým nožem nejdříve nakrájejte mrkev.
- Ostří nože nejdřív párkrát projeďte krajícem chleba.
- Prkénko lehce pomažte stroužkem česneku.
- Dejte prkénko chvíli před krájením na ostré a přímé slunce.
- Potřete nůž tenkou vrstvou másla.
- Čepel nože potřete před krájením uvařeným černým čajem.
Napsala Bára Klímová
Ilustrační foto: pixabay.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.