Přibližně od konce 19. století se v západní Evropě stalo ideálem štíhlé tělo a do té doby se také datují „osvědčené“ prostředky, které umožňují hubnutí. Pokud vás skutečně trápí několik kilogramů navíc, tak recept, jak se jich zbavit, je poměrně jednoduchý, a to i bez nasazení „zázračných“ léků na hubnutí, jakým je například zelená káva, která prý zrychluje metabolismus (látkovou přeměnu). Její účinek v souvislosti se ztrátou přebytečných kilogramů totiž není podložený žádnými vědeckými výzkumy. Existuje mnoho látek, které urychlují tělesný metabolismus, u kterých však není doložena přímá souvislost se ztrátou tělesné hmotnosti. Naopak, podle Americké chemické společnosti zelená káva přispívá ke ztučnění jater a může rovněž zvyšovat i krevní tlak. Přitom mnohdy stačí vyměnit své nezdravé stravovací návyky za ty zdraví prospěšné. Pokud u těch zdravých vydržíte a současně přidáte i nějakou tu pravidelnou pohybovou aktivitu, máte vyhráno a úbytek tukové tkáně téměř jistý.
Základním pravidlem úspěchu je ve stravě vynechat rafinovaný cukr, veškeré druhy čokolády, zmrzliny a moučníků a rovněž také slazené nápoje (zejména pak Coca-Colu). Bílé pečivo, bílou rýži a těstoviny nahrazujte celozrnným pečivem, rýží Natural a celozrnnými těstovinami. Zatímco například bílé pečivo vám dodává pouze prázdné kalorie a navíc obsahuje jen minimum vlákniny, celozrnné pečivo je významným zdrojem vlákniny a poskytuje navíc i množství vitaminů a minerálních látek, které jsou z bílého pečiva odstraněny vymíláním.
Omezte nadměrné solení, neboť sůl zadržuje vodu v těle a přispívá tak rovněž k nárůstu tělesné hmotnosti. Pozor si musíme dávat zejména na skrytou sůl v uzeninách a instantních výrobcích. Pokuste se vyhýbat i smaženým jídlům a ke každému chodu konzumujte dostatečné množství zeleniny, například ve formě salátů s přídavkem jablečného octa a za studena lisovaného olivového oleje. Čím více druhů zeleniny se v našem jídelníčku bude vyskytovat, tím lépe bude naše tělo zásobeno vitaminy, minerálními látkami a vlákninou potřebnou ke správnému trávení a funkci střev. Enzymy, vitaminy a minerály obsažené v zelenině též přispívají k správnému trávení a olivový olej navíc pomáhá ze zeleniny uvolňovat vitaminy rozpustné v tucích. Jablečný ocet pročistí náš organizmus a také podporuje metabolismus.
Organizmus je skutečně potřeba důkladně pročistit. Využít můžeme například pročišťovací čaje, přírodní prostředky pro podporu správné funkce jater, jednodenní půsty nebo návštěvu sauny. Jezte pomalu a pouze do polosyta, talíř po jídle nemusí vždy nutně zůstat prázdný. Myslete pozitivně, hubnutí se zcela jistě podaří. Zapomeňte na veškeré pochybnosti, tím nebudete podceňovat sílu svého podvědomí.
Napsal: Petr Matura
Foto: pixabay.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.