Výživový poradci tvrdí, že 80 procent dělá strava a 20 procent dělá cvičení. Omezení v příjmu kalorií s sebou přináší významné pozitivní účinky na zdraví, k nimž patří snížení rizika rakoviny, kardiovaskulárních nemocí, cukrovky či nižší imunity, hovoří se i prodloužení délky života. Obecně lze říct, že půst zpomaluje proces stárnutí a má potenciál prodloužit život. Ale pozor, neměli bychom však zaměňovat půst s hladověním!
Nejprve je fajn zahájit očistnou kůrou. Nejlepší je na pár dní si dát půst. To ale neznamená, že nebudete jíst vůbec nic. První den začnete tak, že budete popíjet jen ovocné a zeleninové šťávy. Samozřejmě doplněné vodou. Pitný režim je v období půstu možná ještě důležitější než při běžném režimu. Jestli normálně vypijete 1,5-2 litry tekutin, tak v období očisty by to mělo být cca 2,5 litru tekutin.
Druhý den už můžete kromě šťáv také teplé ovocné smoothie a syrovou zeleninu. Třetí den už si můžeme v poledne a večer dopřát teplý zeleninový pokrm, k tomu však popíjíme šťávy. Vhodné je tedy střídání vařené, dušené, kysané i krouhané zeleniny.
Následně vynecháme maso ještě alespoň do konce týdne. Už však můžeme postupně zařazovat vejce, mléčné výrobky a pomalu najíždět na racionální stravu. Os masa a masných produktů si ale ne chvíli odpočineme, ať se tělo vzpruží.
Naopak existuje velké množství výjimek, půst není vhodný pro osoby nemocné zejména cukrovkou, kolísavým krevním tlakem, onemocněním trávicího traktu, u těchto osob by mohlo dojít je zhoršení zdravotního stavu. Nedostatek bílkovin z masa, je také nevhodný pro děti, dospívající, těhotné, kojící.
A co až nám toto období skončí? Zkusíme začít racionálně a s menším obsahem cukrů i solí.
Skvělá jsou míchaná vejce, ke kterým si můžeme nakrájet avokádo a rajčátka. Vejce můžeme i v dalších úpravách, jako například naměkko, natvrdo, volské oko a tak dále. Tělo tolik nezatíží a bílkovinu do sebe dostaneme.
Dalším příkladem dobré snídaně je tvaroh, do kterého si můžeme nasypat nejrůznější cereálie a ovoce.
Určitě je také v pořádku dát si celozrnný, žitný či pšeničnožitný chléb. Ten bychom však neměli mazat máslem ale třeba lučinou nebo jinou podobnou záležitostí. K tomu můžete dát plátek vysokoprocentní vepřové, kuřecí nebo krůtí šunky a zeleniny kolik chceme.
K obědu jsou potom vhodná masa s nízkým obsahem tuku. Přílohu si ale odpustíme a místo ní si dáme hodně zeleniny nebo nejrůznější zeleninový pyré. V pořádku jsou také třeba luštěniny.
Večeře řešíme obdobně, jenom ubereme množství na polovinu oproti obědu.
Nezapomínejte ani na svačinky. Dietologové doporučují tvaroh, který si uděláme na sladko, tedy s ovocem, nebo naslano – s tuňákem, vejci, či vysokoprocentní šunkou, nebo s nízkotučným tvrdým sýrem. Skvělou svačinkou jsou také ovocná a zeleninová smoothie.
Jíst by se pak mělo po 2,5 až 3 hodinách. Alespoň třikrát v týdnu vyrazte do bazénu nebo třeba na jógu. Každý den si dopřejte půlhodinovou až hodinovou procházku.
Napsala Zuzana Zelenková
ilustrační foto: pixabay.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.