Když mají lidé žízeň, osvěží většinu z nich perlivá voda víc než neperlivá. Svědčí o tom i fakt, že perlivé vody se víc prodávají. Pocit většího osvěžení z perlivé vody je ale jen zdánlivý. Vyvolává ho oxid uhličitý, který zvětší prokrvení sliznic a na jazyku jemně brní. Tento efekt se zvýší, pokud nápoj pijeme studený.
Perlivou vodu by neměli pít lidé, kteří trpí nadýmáním, žaludečními vředy nebo poruchami trávení. Ale ani kardiakům, protože oxid uhličitý, který se ocitne v žaludku, může zvedat bránici, tlačit na oblast hrudní dutiny a vyvolávat falešný dojem srdečních komplikací. Lékaři ji nedoporučují také po některých operacích, protože někdy dráždí pooperační jizvy.
Mnoho lidí také soudí, že pít nápoje s bublinkami je při dietě zcela nevhodné. "Pravdou je, že zlepšují činnost zažívacího traktu, mají celkově povzbuzující účinek a navíc zlepšují i činnost plic," říká doktor Václav Šmejkal. Některé citlivější osoby však kysličník uhličitý obtěžuje, vytváří pocit plnosti v břiše. Proto je na každém, aby vyzkoušel, zda je pro něj vhodná perlivá či neperlivá voda.
TIP: Ideální podle odborníků je to, aby lidé pili střídavě perlivou a neperlivou vodu.
O perlivé vodě mezi lidmi koluje mnoho mýtů. Mimo již zmíněného tloustnutí je to například, že způsobuje překyselení organismu, nebo že popíjení perlivé vody zaženě lépe hlad
napsala Renáta Řeháková
Ilustrační foto: eatthis.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.