Čeští muži si chtějí u jídla především pochutnat, ženy naopak dbají na vysoký obsah zdraví prospěšných látek.
Obecně lze říci, že čeští strávníci vědí, co je pro jejich zdraví důležité. Ti, kteří se o obsah nutričně důležitých látek zajímají, však mají mezery ve znalostech potravin, které určitou látku obsahují. V případě konzumace nutričně důležitého vápníku dochází k tomu, že jak muži, tak především ženy dobře vědí o jeho pozitivních účincích, avšak nejsou informováni o tom, v kterých potravinách se nachází. Nejlepší přehled o obsahu důležitých prvků v potravinách mají ženy ve věku 25 – 32 let. Spolu s dalšími informacemi to naznačila nezávislá anketa agentury Ogilvy, kterou si u ní objednala společnost King Oscar.
Párek s hořčicí, smažené hranolky plavoucí v tuku a knedlíky s pořádnou porcí omáčky. Český muž jednadvacátého století se řídí heslem: „Tělo ví nejlíp, co je pro něj dobré!“ Podle nezávislé ankety agentury Ogilvy pro výrobce konzervovaných ryb, King Oscar, je 57 % českých mužů připraveno si pochutnat na každém pokrmu nehledě na informaci o možném negativním vlivu na jejich zdraví.
Výzkum, který byl zaměřen na konzumaci vápníku, také ukázal, že čeští zákazníci často podceňují obsah této látky v potravinách a navíc mají jen omezené informace o tom, kde všude se vápník vyskytuje.
„Jednou z důležitých vlastností našich konzervovaných ryb je vysoký obsah nutričně důležitých látek, především vápníku. Překvapila nás nízká informovanost českých obyvatel o této skutečnosti,“ uvedl manažer King Oscar pro střední Evropu, Radek Hovorka, ke skutečnosti, že většina respondentů uvedla jako hlavní zdroj vápníku mléčné výrobky.
Čeští občané si neuvědomují, že při volbě zdravého jídelníčku mají daleko více možností.
„Vápník je základem metabolizmu a jeho nedostatek v těle vede k osteoporóze, tzv. řídnutí kostí. Jeho zvýšený příjem je důležitý především pro ženy ve věkové skupině 45 – 50 let. To však neznamená, že se lidé musí omezovat při volbě svého jídelníčku na jogurty a další mléčné produkty, aby do své stravy vápník zařadili,“ vysvětluje MUDr. Milan Kudyn.
„Vápník získají třeba také v jiných potravinových formách např. v brokolici nebo v konzervovaných rybách. Důležité je zjistit, zda je součástí konzervy celá ryba včetně kůže a kostí a zda do ní není přidáno něco navíc,“ říká mediálně známý dětský lékař.
Zajímavé je, že zatímco ženy obecně dbají na obsah zdraví prospěšných látek více než muži, v případě konzervovaných ryb musí překonávat skutečnost, že se příliš neradují z obsahu kůže a kostí, tedy zdraví velmi prospěšných ingrediencí.
„Anketa ukázala, že u mužů je chuť opravdu na prvním místě. Neohlíží se na zdravotní účinky potravin a ani na zažité předsudky. Zkrátka si většinou dají to, na co mají právě chuť,“ shrnuje Radek Hovorka.
Výsledky výzkumu potvrzují také slova lékaře Milana Kudyna.
„Edukace je dnes dobrá. Lidé většinou vědí, co by pro ně bylo nejlepší. Zažité je však také klišé - co je dobré nebývá zdravé. Právě v případě důležitého vápníku je rozhodně velký výběr potravin, které ho obsahují. Lepší je nejprve se zorientovat v tom, kde se určitý vitamín, minerál nachází a potom tomu jídelníček přizpůsobit,“ dodává Kudyn.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.