Kojení většinou patří mezi ty nejhezčí momenty mateřství. Utužuje totiž tu největší existující lásku – tu mezi matkou a dítětem. Mimo to skýtá i spoustu výhod. Mateřské mléko je totiž dokonalá univerzální potrava a příprava na krmení děťátka obvykle nebývá časově náročná. Není proto divu, že přechod na lahvičku může být pro oba zúčastněné těžký. Jak si tento proces co nejvíce ulehčit a co všechno byste měli vědět, než začnete děťátko krmit z lahvičky?
Na kojení se pějí ódy už od pradávna – tento proces bývá často popisován jako vysoce intimní zážitek či zázrak přírody. Každá maminka, která si kojit přeje a může, si to tedy povětšinou nesmírně užívá. Nejenom díky již zmiňovanému poutu, ale také z praktického hlediska, kdy je mléko stále „po ruce“. I proto se některé ženy mohou obávat, že s příkrmy z láhve přijdou větší starosti, a tak se snaží vydržet výhradně kojit, co nejdéle je to možné. Když si ale osvojíte jednoduché triky hned ze začátku, může to být snadnější, než si myslíte.
Praktické rady, které byste měli znát
Určitě je důležité zmínit, že byste při prvních pokusech měli udržovat oční kontakt, aby děťátko neztratilo pocit bezpečí a jistoty, které mívá i u kojení. Další zásady se pak vážou spíše k praktické části věci. Jedna z nich je doporučené dávkování, o kterém by vás měl informovat každý výrobce na obalu příkrmu. Doporučené množství nepřekračujte a nepřipravujte si žádné porce „na potom“. Uchováváním nedopitého mléka totiž vytváříte příznivé prostředí různým bakteriím, které mohou děťátku způsobit potíže.
Kojenecká mléka (nejlépe ty z plnotučného mléka, například značky Kendamil) míchejte s převařenou kojeneckou vodou o teplotě okolo 40 °C (pro miminko je nejpříjemnější teplota 37 °C, která je stejná jako tělesná teplota maminky). Jak poznat ideální teplotu vám může pomoct nová lahvička NUK First Choice+ s funkcí kontroly teploty. Ta totiž změní svou modrou kontrolku na bílou, pokud je pokrm příliš horký. A díky své savičce z obzvláště měkkého silikonu tvarem připomínající ženský prs, je také skvělým pomocníkem při přechodu z kojení. Navíc má vylepšený systém proti polykání vzduchu, který zajišťuje plynutý tok tekuté stravy a neobsahuje žádné škodlivé látky, jako je například BPA.
U každé přípravy příkrmu proveďte vždy dvojí test a zkontrolujte vhodnou teplotu také nakapáním na zápěstí. Na konci celého procesu krmení nezapomeňte lahvičku i savičku správně sterilizovat. Postačí vyvařit 3-5 minut ve vodě v bodě varu nebo v parním sterilizátoru.
Trpělivost růže přináší
Stokrát omílané rady platí nakonec vždy nejlépe a ani v tomto případě to nebude jinak. Připravte se, že v období přechodu na lahvičku budete potřebovat hodně trpělivosti. Lékařští odborníci doporučují vyzkoušet krmení z lahvičky alespoň 8krát, než si děťátko zvykne na nový způsob krmení i nové chutě. Takže si při prvních nevydařených pokusech nedělejte starosti, je to přirozený proces učení a poznávání. Jen si rozpomeňte, jak moc se vaše chutě změnili od té doby, co jste byli sami dětmi. Držíme vám palce!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.