Když nastane adventní čas, v mnoha domácnostech se v hlavní roli objeví klasický ruční mlýnek na maso. Mlýnkem, který naše mámy často nazývají mašinkou, necháváme projít různé druhy cukroví a díky zdobným nástavcům pak máme rychle hotové všemožné tvary, délky a velikosti. Než však po mlýnku sáhneme znovu i letos, měli bychom ho určitě na vánoční pečení dobře připravit. Což znamená hlavně správně a důkladně vyčistit od mastnoty, či od zbytků ovoce. Mlýnek bychom měli taktéž zbavit případných pachů. Jak si v tomto směru vedou babské rady v porovnání s názory odborníků?
Okem odborníka
Prodejci litinových ručních mlýnků se jednoznačně shodnou na tom, že důležitá je zejména pravidelná údržba. Ta se po každém použití mlýnku provádí mokrou cestou a nikdy bychom neměli vynechat prostředek na mytí nádobí, plus teplou vodu. Tímto způsobem musíme omýt všechny odnímatelné části mlýnku. Než se tedy vrhneme na mytí, musíme mlýnek rozebrat a připravit si ke dřezu všechny jeho samostatné části. Zapomenout nesmíme ani na zmíněný nástavec neboli tvořítko.
Následné mytí pak rozhodně neprovádíme drátěnkou, nebo nějakým tvrdým kartáčem. Mlýnek na maso taktéž nikdy nedáváme do myčky nádobí, ale vždy mlýnek myjeme svépomocí. Použijeme houbu a prostředek na mytí nádobí. V případě agresivních čisticích prostředků vystavujete mlýnek riziku zčernání.
Po vyčištění musíme mlýnek důkladně omýt proudem teplé vody. Poté přichází na řadu dokonalé a pečlivé vysušení. Snažte se vysušit každý záhyb a také každé, byť špatně přístupné, místečko. Sušení samozřejmě opět platí jak pro mlýnek, tak pro všechny jeho odebrané části.
Nakonec bychom měli mlýnek ošetřit jedlým tukem, nebo olejem. Když se budeme snažit všechny tyto kroky dodržovat, předejdeme korozi a jinému poškození mlýnku.
Chleba a jiné babské rady
Pokud chceme, aby nám mlýnek vydržel co nejdéle funkční a ostrý, musíme se o něj patřičně starat tak, jak radí odborníci. Nicméně i na adresu čištění mlýnku najdeme několik babských rad, které usnadňují práci a mlýnek přichystají na mokré mytí, nebo pohltí vlhkost.
- Po použití mlýnku do něj natlačte větší množství chleba a toto několikrát zopakujte. Vždy vtlačte, prožeňte chleba mlýnkem a opakujte dle potřeby. Chleba pomůže od mastnoty, usazeného tuku, či od zbytků masa v útrobách mlýnku. Působí přitom jako šetrná, ale účinná houba
- Na stejném principu by údajně měly fungovat i suché ovesné vločky. Babské rady tvrdí, že i ony mlýnek efektivně zbavují mastnoty, aniž by ho jakkoliv poškodily
- Co se pachů týče, můžete narazit i na babskou radu s kávou. Někdo skutečně mlýnek před mytím prolévá horkou, čerstvě uvařenou kávou, která veškeré případné pachy pohltí
- A poslední radou je rýže. V některých domácnostech se rozložený mlýnek skladuje v plastové dóze, zasypaný rýží. Rýže by měla z kovu vytáhnout vlhkost a chránit ho před dalším vlhnutím
napsala Bára Klímová
foto: walmart.ca
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.