Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtemvypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasickésušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.
Když se příroda chystá k odpočinku
Ačkoliv jsou u nás podzimní a zimní měsíce stále mírnější, odhaduje se, že až 20 % populace pociťuje v tomto období větší únavu a zhoršenou náladu. Z jisté části je to tím, že nás moderní doba nutí potlačovat přirozenou synchronizaci s přírodou, která fungovala miliony let – v létě lidé vstávali s východem slunce a byli aktivnější, zatímco v zimě toho víc prospali. Tento biorytmus nám však uspěchaná doma ruku v ruce s moderními technologiemi nedovoluje, a proto se s úderem zimního času můžeme cítit bez energie. Základem je kvalitní spánek, kterého si dopřáváme stále kratší čas a také vitamíny, které tělu pomohou vyrovnat se s oslabující se odolností vůči podzimním virům.
Věděli jste, že … ideální teplota pro kvalitní spánek je do 19 stupňů?
Zůstaňte fit i na podzim
Oproti letním měsícům, kdy máme díky čerstvému sezónnímu ovoci a zelenině vitamínů dostatek, dochází s příchodem podzimu k výraznému oslabení imunitního systému. V sychravých dnech je proto potřeba tělo dostatečně zásobovat – jednak vitaminy, které posílí imunitu, ale také kořením, které tělo dokonale prohřeje a posílí. Doporučuje se např. protizánětlivý zázvor, antioxidační skořice, kajenský pepř či chilli, kardamom plný vitamínu C, nebo třeba i kurkuma, která má antivirové a antibakteriální účinky. Zapomínat by se však nemělo ani na sportovní aktivity a rozhodně je nemusíte provozovat jen uvnitř, ba naopak. Sportováním v chladném počasí spotřebuje tělo více energie, aby se zahřálo, což znamená více spálených tukových zásob.Vstříc tak půjdete nejensnižování hmotnosti, ale také utužování pevného zdraví.
Jak se suší mrazem
Proces lyofilizace spočívá v tom, že se plody nejprve zamrazí a poté se nadvakrát vysuší – nejprve ve vakuu, kde se vypaří 95 % obsažené vody a poté za postupného zvyšování teploty a snižování vakua. Výsledkem je mrazem sušené ovoce, které chutná jako čerstvé a je plné vlákniny, vitamínů a minerálních látek. „Procesem lyofilizace si plody zachovají nejen původní strukturu a barvu, ale především chuť, vůni a převážnou většinu původních nutričních hodnot“, říká Martin Jahoda, generální ředitel společnosti Emco, která takto upravené ovoce nově nabízí.Lyofilizované ovoce je tak skvělou variantou, chcete-li si v zimě pochutnat např. na oblíbených plodech.
NOVINKA
Jahody a maliny sušené mrazem
Pokud patříte mezi fanoušky sušeného ovoce, jistě jste už slyšeli o procesu lyofilizace. Mrazem sušené ovoce má naprosto jedinečný postup zpracování, který v něm zachovává plnohodnotnou chuť, barvu i aroma. Ovoce procesem rychlého zmrazení a následného vysušení nepřichází o své vitamíny, minerály ani další zdraví prospěšné látky a je navíc přirozeným zdrojem vlákniny. Vyzkoušejte sušené ovoce od Emca, které je k dostání na www.emco.cz/eshop. Zatímco jahody najdete v praktickém uzavíratelném sáčku po plátcích, maliny jsou lyofilizací upraveny vcelku. Sušené plody si můžete vychutnat jen tak samotné, přidat do snídaňových ovesných kaší, nebo použít do pečení – ať už do krému, těsta nebo na ozdobu.
Doporučená cena: 89,90 Kč
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.