Jak vlastně fungují naše oči? Světelné paprsky, které přenášejí obraz, procházejí skrz rohovku, duhovku a čočku. Rohovka a čočka společně soustředí světlo na sítnici. Konečnou informaci pro náš mozek pak doručuje zrakový nerv.
Zdraví našich očí úzce souvisí s genetickými dispozicemi. S těmi toho samozřejmě příliš nenaděláme. Ale další související faktory už ovlivňovat můžeme. Velkou roli totiž hraje i znečištěné životní prostředí. A dalším významným činitelem je strava. Máte-li ve stravě příliš tuku a málo ovoce a zeleniny, očím to rozhodně neprospívá. Velikým nebezpečím je rovněž i kouř z cigaret. Nikotin snižuje prokrvení očí. I nadměrné sluneční záření není pro naše oči vhodné. Velké množství světla aktivuje kyslíkový metabolizmus v oku a výsledkem toho je nadprodukce volných radikálů, které poškozují oční tkáně.
Důležitá je samozřejmě zejména prevence. Chraňte oči proti slunečnímu světlu, a to zejména u svých dětí co nejdříve v jejich životě. Nejlepší ochrana zraku je do osmnáctého věku života. Děti mají křišťálově světlou čočku, která nezadržuje ultrafialové paprsky, zejména pak nebezpečné „modré světlo“, které poškozuje sítnici oka. Proto je nezbytně nutné, aby i malé děti pravidelně a důsledně nosily sluneční brýle. Tyto brýle by pak měly oči dokonale obklopovat, aby se paprsky do očí nedostávaly ze stran.
Rozhodně neuškodí upravit svůj jídelníček. Dopřejte si zejména potraviny bohaté na zinek a také na antioxidanty, především pak na vitaminy C, A, E, konzumujte tedy ve větším množství tmavou zelenou zeleninu, jako je kupříkladu špenát, brokolice, hlávkový salát, růžičková kapusta, zelí a celer. V jarních obdobích a také na podzim, kdy v přírodě máme, tedy dvakrát za rok, nové mladé výhonky kopřiv, je nedocenitelný čistící čaj z čerstvých kopřiv.
Pokud se vám potřebné látky nedaří v dostatečném množství přijímat z běžné potravy, zkuste je doplňovat uměle. Pro naše oči je výborný například lutein nebo zeaxantin.
Lutein, který je obsažen například v pampelišce, lichořeřišnici nebo ve vodnici, pravděpodobně plní ochrannou funkci v sítnici proti poškozujícím důsledkům volných radikálů vznikajících díky aktivitě modré části viditelného spektra světla. Působí také proti vysokoenergetickým fotonům.
Zeaxantin, běžně obsažený například ve vaječném žloutku, v obilí, ovoci, zelí, paprice a v semenech patří rovněž ke skutečně významným antioxidantům. Dostatečný příjem zeaxantinu má tedy také pozitivní vliv na oddalování degenerace sítnice.
Napsal Petr Matura
Foto: pixabay.com, videohive.net
Vaše názory
:)
chránit oči je důležité
...jako oko v hlavě...
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.