Proč s námi žijí a provázejí nás celý život a proč se o ně musíme pravidelně starat? Řeč je o živých bakteriích, kterých je v našich střevech je cca 0,5 - 1 kg. Celkem v nich žije kolem 500-1000 druhů mikroorganismů, které tvoří tzv. střevní mikroflóru. Kde se vzaly a proč je jich tolik?
K prvnímu osidlování našich střev mikroorganismy dochází již při porodu a během prvních hodin života. Nejdříve se v nás uvelebí Bifidobakterium a Laktobacilus. Jaké další druhy bakterií budou postupně střeva osidlovat, závisí hlavně na potravě, kterou přijímáme po narození. U každého z nás se složení střevní mikroflóry ustálí ve věku kolem 2-3 let.
K čemu nám těchto speciálních „0,5-1 kg“ bakterií je?
Člověk se podle jedné z teorií musel stát hostitelem některých bakterií, jinak by totiž nepřežil. Ty se následně natrvalo usídlily v našich střevech. Žijí zde ve vzájemné rovnováze tak, aby se „zlé“ bakterie nepřemnožily na úkor „hodných“ bakterií. Tato rovnováha je důležitá pro správné zažívání.
Člověk a jeho střevní mikroflóra si navzájem poskytují řadu výhod a to ve formě živin, nebo v podobě ochrany před jinými mikroby, kteří v tomto spojenectví nežijí. Naši „nájemníci“ tedy neustále dávají pozor na to, aby ve střevech nedošlo k růstu a přemnožení škodlivých bakterií. Podílejí se na trávení potravy a současně přispívají k výživě našeho organismu produkcí důležitých vitamínů. Právě proto bychom se o ně měli pravidelně starat.
Jak zachovat rovnováhu svého zažívání?
K jejímu narušení může dojít celkem snadno, např. nevhodným složením stravy. Nejlepší prevencí narušené mikroflóry je dodávat střevům každý den vydatnou porci těch správných bakterií. Chce to však vybírat živé probiotické kmeny mající prokazatelně pozitivní a klinicky ověřené účinky na střevní mikroflóru (např. Bifidobacterium DN – 173010). O účinnosti daného probiotika rozhoduje nejen typ přítomné bakterie, ale také její koncentrace a doba přežití v trávicím traktu. Probiotické bakterie neosidlují naše střeva natrvalo, ale že opustí náš střevní trakt poté, co v něm splní svou úlohu. Proto je důležité konzumovat probiotické mléčné výrobky pravidelně, nejlépe denně.
Co z toho všeho vyplývá? Pečujte o své zažívání!
Naše střevo prostě NENÍ odpadní trubka. Je to velmi důležitý orgán, ve kterém se odehrává obrovské množství pochodů spojených jak se vstřebáváním živin, tak s vylučováním nestravitelných zbytků potravy. Současně zde trvale sídlí velmi výkonné bakterie tvořící střevní mikroflóru. Aby naše tlusté střevo bylo zdravé a správně fungovalo, musíme jeho mikroflóru neustále udržovat v potřebné rovnováze. A to je otázka nejen životního stylu a stravování, ale i pravidelného dodávání dostatečného množství správných probiotických bakterií. Jedině tak můžeme předcházet možným problémům se zažíváním.
Ilustrační foto: fineartamerica.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.