Koncem května a začátkem června začnou dozrávat první tuzemské jahody. Do této doby budou v obchodech pouze ty z dovozu. Jenže někteří prodejci nás mohou chtít klamat a označovat dovezené plody českým původem.
Jak tedy poznáme, že jsou jahody opravdu z České republiky? Máme určitou šanci tento klam prokouknout. když budeme brát v potaz následující:
1. Jak by měly vypadat kvalitní jahody?
Na první pohled jsou tuzemské jahody čerstvé, lesklé, bez otlaků a povadlých kališních lístků. České jahody bývají obvykle menší než jahody dovozové. Vždy jsou prodávány ve vhodném, čistém, pevném a nepoužitém obalu.
2. Rozhodující je i chuť a vůně
Jahody vypěstované v našem klimatu a regionu jsou mnohými spotřebiteli považovány za chutnější, protože jsou ještě v den sklizně u zákazníka. Proto jsou vždy čerstvé a plné jahodové chuti i vůně.
3. Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“
Jahody jsou sezónní ovoce. Sklizeň trvá od konce května do poloviny července. Nejchutnější plody jsou právě v tomto období. Jedná se o tzv. jahody jednouplodící nebo také červnové. Sezóna těchto jahod trvá 3 až 8 týdnů v závislosti na počasí, skladbě odrůd a pěstební technologii. Sklizeň v plné konzumní zralosti je zárukou nejlepší chuti, intenzivní vůně a šťavnatých plodů s vysokým obsahem cukru. Takto sklizené jahody se nedají skladovat, musí se zkonzumovat do cca 24 hodin.
Mimo sezónu se pěstují tzv. stáleplodící, ale ty nedosahují takových chuťových hodnot jako tzv. jednouplodící.
Jahodový cheesecake po našem
Z výroby nepečeného dortu ze sušenek vůbec nemusíte mít strach. Připravte si ho s dětmi třeba během nadcházejícího víkendu. Dobrou chuť.
- 140 g oblíbených sušenek (BeBe, čajové sušenky, mandlové sušenky,..)
- 50 g rozpuštěného másla
- 350 g sýra Fénix
- Lučina nebo tvarohu
- 1 lžíce citronové šťávy
- kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- 5 lžíc moučkového cukru
- 250 g omytých jahod rozkrojených napůl + asi 5 větších jahod na ozdobu
Sušenky rozdrťte - dejte je do mikrotenového sáčku a paličkou na maso řádně poklepejte a nebo je několika krátkými po sobě opakovanými pulsy rozdrťte sekacím nástavcem mixéru - a smíchejte s máslem. Rukou propracujte. Dno dortové formy o průměru 22 až 24 cm s odnímatelným okrajem vyložte pečícím papírem a celou formu pak důkladně vymažte máslem. Směs ze sušenek naneste na dno dortové formy. Na sušenkovou směs klaďte jahodové půlky. Smíchejte sýr nebo tvaroh s citronovou šťávou, citronovou kůrou (můžete vynechat) a moučkovým cukrem a naneste směs na jahody. Povrch uhlaďte pomocí špachtle. Několik rozčtvrcených jahod rozhoďte po povrchu dortíku a dejte cheesecake ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc. Cheesecake podávejte dobře vychlazený, ozdobený práškovým kakaem nebo se šlehačkou.
Zdroj foto: archiv redakce, pixabay.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.