Naklíčit se dá opravdu kde co. Tyto miniaturní zdravé dobroty se navíc hodí do nejrůznějších pokrmů, které výrazně ozdraví. Dneska si povíme, jak si udělat klíčky doma a neutrácet za ně poměrně velké peníze v supermarketech. Je to přeci tak jednoduché.
Naklíčená semínka jsou nutriční bomba. Navíc obsahují všechny důležité kyseliny a aminokyseliny a antioxidanty. Však to znáte. Proces klíčení je navíc to nejpřirozenější na planetě. Ze semínka prostě vyroste klíček. A vy to potom pěkně zkonzumujete.
Škrob se rozloží
Při klíčení se rozkládá škrob na jednoduché cukry, bílkoviny, aminokyseliny, tuky a mastné kyseliny. Najednou se tedy objeví celé spektrum velmi důležitých látek, které tělo potřebuje ve velkém.
Už po dvou hodinách klíčení je v semínku vyšší obsah vitamínů o sto procent. Lžíce naklíčených semínek ředkviček vydá za třicet kusů této výtečné zeleniny. Klíčky jsou léčivé a regenerační.
Namáčejte všechno
Mimochodem všechna semena, ať jsou to luštěniny, ořechy a cokoli dalšího, by se před přípravou měla namočit. Nemusí hned pouštět klíče. Ale už jen samotným naklíčením se zvyšuje objem vitamínů, jak jsme zmiňovali výše a navíc, a to je také důležité, a platí to především pro luštěniny, se ze semen před konzumací vyplaví látky, které způsobují nadýmání. Vodu, do které jsme luštěniny namočili, vyléváme. Nevaříme je v ní – jinak bychom kýženého efektu nedosáhli.
Bio?
Ohledně klíčků se setkáváme s několika názory. Někdo doporučuje semena v bio kvalitě, jiný zase tvrdí, že značka bio není zárukou ničeho, že je to jen marketingový tah. Necháme to tedy na vašem uvážení. Semena musí být kvalitní, nesmí být scvrklá a určitě nesmí být plesnivá. Podle toho se řiďte.
Mungo, ředkvičky…
Ke klíčení se nejčastěji používají fazole mungo, ředkvičky, čočka – jakékoli barvy, zelí, řeřicha, prokolice, přenice, ječmen, oves, žito, špalda, pohanka, kukuřice, nebo rýže. Neprohloupíte ani s vojtěškou, hořčicí, slunečnicovým či lněným semínkem.
Je to tak snadné
Existuje na to speciální zařízení – za hodně peněz. Ty raději investujte do semen. Hrst semínek propláchněte a přes noc namočte prostě do vody. Do dna lahve od minerálky, kterou jste seřízli, udělejte pár otvorů měnších, než jsou semínka: Vložte je tam a několikrát denně je propláchnete čistou vodou – kdyby v ní stála, mohla by plesnivět. Jakmile naklíčí, tak klíčky propláchněte v cedníku a šoupněte do lednice. Vězte však, že jsou připraveny k okamžité konzumaci.
Kdo chce, může si nechat poporůst i malé lístečky. To je také ideální do všech salátů. Dále se dají klíčky použít třeba jako drobní doplněk jen tak ke snídani či k večeři. Uděláte tím obrovskou službu svému zdraví.
Napsala Zuzana Zelenková
Ilustrční foto. pixabay.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.