Brambory jsou doslova nabité velkým množstvím antioxidantů i vitaminu C. Kromě toho obsahují také značné množství manganu, důležitého pro zdravé kosti, či vitaminy skupiny B. V jednom bramboru najdete kolem 620 miligramů draslíku, tedy kolem 15 procent doporučené denní dávky této látky. Většina zmíněných látek společně s fosforem a zinkem, které v bramborách také nechybí, zajistí krásnou zářivou pokožku a v kombinaci s aminokyselinami a omega-3 mastnými kyselinami i správné fungování mozku.
Když se brambory uvaří ve slupce v páře nebo upeče, zachovají si většinu výživných vlastností a jsou snadno stravitelné. Protože neobsahují praktický žádný tuk a jsou tak vynikajícím zdrojem energie pro ty, kdo chtějí zhubnout. Brambory před vařením zbytečně nenamáčíme a neomýváme! Ideálně je vložíme přímo do vroucí vody a konzumujeme ihned po uvaření. Vaříte-li oloupané, tak nezapomeňte osolit a lehce pokmínovat. Kmín eliminuje škodlivé účinky toxického solaninu, který se může v bramborách nacházet.
* V lidové medicíně se používá většinou šťáva ze syrové brambory, nejčastěji na zažívací potíže - zkažený žaludek, koliku, gastritidu, žaludeční vředy, potíže s játry, žlučové kameny a zácpu.
* Poslední výzkumy naznačují, že brambory obsahují jisté chemické látky, které mohou účinkovat proti virům a rakovině.
* Šťáva ze syrové brambory uklidňuje záněty a napomáhá léčení kožních infekcí, chronické dermatitidy, ran a vředů.
* Stouhaná brambora smíchaná s olivovým olejem byla úspěšně používána k léčení popálenin, spálení sluncem, popraskané kůže a oteklých očních víček.
* Plátky syrové brambory jsou dobrým zábalem na boláky a omrzliny, a když se přiloží na spánky, pomáhají při bolestech hlavy a migréně.
* Při vysokém krevním tlaku vařte 15 minut slupky z 4-5 brambory v 600 ml vody. Zceďte, vychlaďte a pijte 1-2 šálky denně.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.