Záchvat migrény může vyvolat jídlo a pití. Nejčastěji to bývá konzumace alkoholu nebo čokolády. Paradoxně může migrénu vyprovokovat i půst či vynechání pravidelného jídla.
Migrénou jsou častěji postiženy ženy než muži. Pokud se migréna rozvine, může neléčená provázet pacienty po celý život. Migrénu nebo tenzní bolest hlavy mohou vyvolat různé spouštěče. Vliv může mít i životní prostředí, potraviny a i nedostatek vody v organismu (dehydratace). Většina pacientů vnímají jeden spouštěcí faktor, výjimkou nejsou hned dva.
Ženy, dejte si pozor na červené víno
Bolesti hlavy mohou vyvolat všechny druhy alkoholu, tedy tvrdý alkohol, pivo i víno, i když červené častěji než bílé. Bolest způsobí etylalkohol, ale svou roli hraje i nástup dehydratace provázející konzumaci alkoholu.
Téměř dvacet procent pacientů uvádí červené víno jako příčinu, přičemž u žen je tomu častěji. Dánské studie poukazují, že spouštěcí účinek červeného vína je silnější v kombinaci se sýrem.
Další nejčastěji uváděnou potravinou je čokoláda, kterou jako spouštěcí faktor opět identifikují ženy častěji než muži, a to téměř dvojnásobně. Jako další potravinové spouštěče bývají u citlivých osob uváděny:
– glutamát sodný ve vysokých dávkách a na lačno,
– kofein ve vysokých dávkách,
– některé další potraviny (např. sýry, sardinky, citrusové ovoce, klobásy nebo párky).
Nejíst a nepít je také problém
Pokud byste se ze strachu před migrénou jídlu nebo pití vyhýbali, také byste nečinili dobře. Vůbec nejčastěji uváděným důvodem bolesti hlavy je totiž právě absence jídla a pití. Bolení hlavy při hladu je většinou způsobené klesající hladinou glukózy v krvi. Zásadní pro léčbu je v tomto případě pravidelný jídelníček (menší dávky jídla podávané pravidelně). Důležité je i předcházet dehydrataci.
„Jídla pro migreniky, by měla být z jednoduchých potravin, nic nakládaného, žádné ostré omáčky, spíše dušené, žádný glutaman, masox, konzervanty, barviva, kečupy, zralé sýry, ryby, hrášek, ořechy, čokoláda. Něco jako dušené nebo pečené přírodní kuřecí, opatrně s kořením, například kuře na medu, bylinkách. Optimální potravinou by byla příloha z čistě žitné mouky, nebo žitný chleba (bez pšeničné) nebo vařené brambory, rýže, k pití spíše jen voda, bylinné čaje. Zelenina spíše vařená nebo dušená, ochucené třeba pažitkou, petrželkou, přírodní chutě, jen osolené. Z ovoce optimálně banán…“ říká neuroložka MUDr. Věra Peterová, CSc.,
Clusterové bolesti hlavy
Poměrně vzácným typem jsou takzvané clusterové bolesti hlavy. Objevují se v pravidelných intervalech a travjí od několika minut po několik hodin. Soustředí se kolem jednoho oka a pak se šíří dolů po tváří nebo nahoru na spánek a čelo. Clusterová bolest je pronikavá a ničivá.
Clusterové bolesti hlavy nebo-li histaminové bolesti hlavy (proto ty červené fleky)
bolest kolem očí a za očima. Tento typ bolesti se vyskytuje častěji u mužů než u žen (4 – 5 : 1). Objevení se bolestí je nejčastěji mezi 20. až 30. rokem věku, bolest může vzniknout i později (kolem 60 roku). Záchvat bolesti nastupuje rychle, bolest rychle dosáhne maxima. Doba trvání záchvatu může být 10 až 120 minut.
text a foto: Archiv Babinet.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.