Pokud jste i vy v poslední době hledali v obchodě kvasnice, pravděpodobně jste odešli s prázdnou. Kvasnice začaly být tak trochu nedostatkovým zbožím. Avšak chléb, koláče, pizzu, atd. bez kvasnic nelze připravit. Nebo ano? Odpověď zní ano. Když jde do tuhého, pečení zvládnete i bez kvasnic. Seznámíme vás s tipy, jak a čím kvasnice v kuchyni nahradit.
- Fermentovaná rozinková voda
U rozinek budete potřebovat trochu trpělivosti. Žádný učený z nebe nespadl, a tak se vám vše nemusí povést ihned napoprvé. Budete dále potřebovat i dobře těsnící sklenici. Do ní vsypte 100 g rozinek a přilijte k nim 200 ml vody. Necháme pár dnů kvasit v teple. Pro vznik kvásku je pak potřeba 40 ml fermentované vody a 40 g mouky. Necháme v teple zdvojnásobit objem. Po třech, až čtyřech hodinách přidáme k vykvašené směsi dalších 40 ml vody z rozinek a 40 g mouky. Dobře spojíme a po vykvašení můžeme použít místo kvasnic k přípravě voňavého chleba.
- Vyšlehané bílky
Jednou z možností, jak můžeme suplovat kvasnice, jsou vyšlehané bílky. Tento způsob, kdy jsou kvasnice nahrazeny sněhem, se však týká pouze a jedině dezertů.
- Bitartrát draselný
Zaslechli jste již někdy slovní spojení “krém z tatarku“? Jde o bitartrát draselný. Tuto kyselou sůl lze zakoupit nejen v supermarketu, ale také v mnoha lékárnách. Bitartát draselný vám společně s jedlou sodou nahradí kvasnice při přípravě chleba, nebo pizzy.
- Jedlá soda a jogurt
Další vynikající alternativou, je jedlá soda a bílý jogurt. Jedlou sodu má většinou každý z nás doma, a bílý jogurt v lednici také najdete. Dbejte, aby byl jogurt opravdu bílý, nepřislazovaný. V těstě jej můžete naředit i troškou vody. S kombinací jedlé sody a jogurtu můžete připravit irský, či jiný chléb. Nezapomeňte však, že chléb tohoto typu nezůstává měkký příliš dlouho. Počítejte s jedním, maximálně dvěma dny.
- Jedlá soda a citronová šťáva, nebo ocet
Kromě jogurtu může být jedlá soda spojena s dalšími kyselými složkami. Může jimi být citronová šťáva, nebo jablečný ocet. Výběr se odvíjí od vaší chuti. Například ocet budete vždy tak trochu cítit na patře. Spojení jedlé sody a kyselé složky se hodí nejen pro pečení chleba, ale taktéž do koláčů, či sušenek.
Napsala Bára Klímová
Foto: cucina.corriere.it
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.