Dnes si vyrobíme jednu z dalších domácích dezinfekcí. Už jsme připravovali dezinfekce s příměsí alkoholu, doplněné o určité esenciální oleje, které samy o sobě mají dezinfekční účinek, nebo bezalkoholovou dezinfekci s aloe vera. Dnešní složení domácí dezinfekce bude obsahovat líh. Na své si tak přijdou ti, kteří tuto složku považují za jedinou správnou. A je to tak koneckonců zcela v pořádku. Odborníci se na vysokoprocentním alkoholu, co se dezinfekce týče, jednoznačně shodují. I když jsme vám nabízeli i jiné šetrné možnosti, samozřejmě by byl nesmysl dezinfekci tohoto typu vynechat.
Stále však mějte na paměti, že ani ta sebelepší dezinfekce není všespásná. Zodpovědný přístup ke svému zdraví musí jít ruku v ruce s častým a správným mytím rukou. Nezapomínejte při mytí na palce, klouby, prostory mezi prsty a na místa pod prstýnky. Není radno podceňovat ani dostatečný příjem ovoce a zeleniny. Stejně tak mít kvalitní a dostatečný spánek. Dbejte na ochranu svého zdraví, i na zdraví svých blízkých nejen prostřednictvím dezinfekcí, ale pomocí kompletních kroků, které vedou k posílení imunity a k utužování zdraví.
K výrobě domácí lihové dezinfekce budete potřebovat:
- 2/3 hrnku konzumního lihu
- 1/3 hrnku rostlinného glycerinu
- 8-10 kapek esenciálního oleje (opět se snažte sáhnout po oleji, který nejenže je vhodný pro kontakt s pokožkou, ale taktéž má dezinfekční vlastnosti. Patří mezi ně např. levandule, tymián, hřebíček, skořice, máta peprná, atd.)
- Misku
- Lžíci
- Trychtýř
- Čistou větší lahvičku
Jak budete při výrobě domácí lihové dezinfekce postupovat:
- Jako vždy si ze všeho nejdřív důkladně vyčistěte lahvičku, ve které budete dezinfekci uschovávat
- Smíchejte líh s glycerinem a promíchejte
- Nakonec přikápněte i vybraný esenciální olej
- Směs pořádně promíchejte, aby se všechny složky dobře propojily
- Před každým použitím nezapomeňte domácí dezinfekci protřepat
Vaše názory
Drahý konzumní líh lze nahradit levnějším isopropylem, případně technickým lihem (ten trochu smrdí, ale když jde o zdraví...). V případě náhrady nezapomeňte přidat 20 až 30 procent vody (v konzumním lihu už je). Voda je v té dezinfekci nutná funkční komponenta.
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.