Dilema v obchodech u ovoce a zeleniny známe asi všichni. Stojíme u přepravek a přebíráme. Zvláště na konci zimy a na počátku jara nevypadá čerstvá zelenina nejlépe. Saláty jsou ovadlé, mrkev gumová a květák zřejmě rovněž leccos pamatuje. Také je vám líto za ně zaplatit tu horentní sumu? Zkuste příště sáhnout po hluboce zmrazené zelenině.
Mnoho z nás k ní má předsudky a jsme přesvědčeni, že jen čerstvá zelenina je dobrá. Jen ta je přece plná důležitých vitaminů a její chuti a barvě se nic nevyrovná! Bohužel to platí pouze v případě, že si ji sami sklidíte ze své zahrádky či v sezoně koupíte od farmáře, což v zimě a na jaře není reálné. Je to předsudek a věci jsou potřeba uvést na pravou míru. Plánujete-li nakoupit zeleninu, abyste z ní připravili přílohu k jídlu, měli byste zvážit všechna fakta.
Zralá, nebo ještě „zelená“ při sklizni
Zvláště v tomto období o zelenině z pole nemůže být ani řeč. Ta, co leží v obchodech, pokud nepochází ze skleníků, se sklízela nezralá. Následně byla dlouhé měsíce uložena v chladných prostorách, kde „docházela“. Z tohoto důvodu jí chybí typická barva a chuť. Na druhou stranu hluboce zmrazená zelenina se sklízí v době plné zralosti. Je ihned zpracována a zmrazena. Celý tento proces zabere sotva pár hodin.
Vitaminy ztracené po cestě
Není to jen chuť, o co čerstvá zelenina přichází, než se dostane ze skladů na prodejny a k nám na stůl. Ztrácí také to nejcennější – vitaminy, kvůli kterým si ji často kupujeme v domnění, že děláme něco pro své zdraví. Odborné studie uvádí jako příklad hrášek, který během 48 hodin po sklizni ztrácí až polovinu vitaminu C. To zmrazená zelenina je na tom lépe. Výrobci do ní vybírají surovinu té nejlepší kvality a díky rychlému procesu si uchová i tolik potřebné živiny. Hluboké zmrazení patří mezi nejlepší způsoby konzervace potravin.
Snadná úprava jen zapomeňte na vodu
Pokud se tedy rozhodnete vsadit na zeleninu z mrazicího boxu, vězte, že máte v rukou to nejlepší. Zelenina má nutriční hodnoty a chuť jako v den, kdy byla sklizena. Snadná je také její příprava. Jen raději zapomeňte na vodu, pokud tedy nechystáte polévku. Při vaření se totiž vitaminy uvolní a vy byste o ně zbytečně přišli. Raději vsaďte na páru nebo máslo. Zelenina na másle je skvělá příloha a hodí se téměř ke každému masu, ať je to steak či ryba. Vyzkoušet můžete třeba novinku NOWACO Zeleninu s bylinkovým máslem Premium, která obsahuje lahodnou směs mrkve, hrášku, kukuřice, květáku a je dochucená bylinkovým máslem.
Vždy připravena obohatit váš jídelníček
Doba jde kupředu. Před 70 lety chladničky a mrazničky způsobily doslova revoluci v domácnostech, když dokázaly uchovat potraviny déle čerstvé. Je tedy na čase změnit postoj a využít všech možností, které doba nabízí. Vždyť i vědci mají jasno. Podle nich hluboce zmrazená zelenina a ovoce mají mnohdy lepší nutriční hodnoty než ty čerstvé. Navíc jsou kdykoliv po ruce. Nemusíte řešit sezonnost ani se trápit tím, jak dlouho kde ležely. Stačí sáhnout do mrazničky a pochutnat si na nich.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.