Když zoufale stojíte u dřezu a s vypětím posledních sil drhnete drátěnkou už přes hodinu připálený hrnec, nejsou to zrovna ty nejšťastnější okamžiky ve vašem životě. Ruce už máte díky čisticím prostředkům vysušené na troud, pokožka začíná na jemných místech praskat a máte chuť s tím praštit. Jak čistily připálené a jinak znehodnocené nádobí naše babičky? Měly svoje fígle. Vy se s nimi můžete seznámit právě teď.
Když nebyla chemie
Staré praktiky se čím dál víc těší popularitě a oblibě. Častěji a častěji se pídíme po dávných metodách, které se používaly v dřívějších domácnostech našich moudrých předchůdkyň.
Čistilo se tím, co dům dal a výsledný efekt se dostavil v plné parádě. Fungovalo to tehdy, proč by to nemělo fungovat i dnes? Na lidové odkazy a babské rady je vždy spolehnutí. Už mockrát pomohly i tam, kde kupované prostředky selhaly.
Chcete li tedy dopřát odpočinek své podrážděné pokožce a ještě ušetřit nemalé peníze, ale zároveň vám leží v hlavě ta šíleně připečená pánev, která na vás už dva dny čeká, jste tady dnes správně.
Babské rady, jak na připálené nádobí 3x JINAK
Tři fantastické univerzální čistící směsi, které rozhodně stojí za to vyzkoušet. Alespoň tak o nich vypráví stará moudra. Které směsi to jsou?
1. Jedlá soda
Jedlá soda má opravdu široké spektrum využití, ostatně i o ní už bylo napsáno mnoho. Ani v případě připálených pánví nezůstává pozadu. Jedlou sodu však nepoužívejte na smaltované nádobí. Mohla by jej nenávratně poškodit.
První směs je tedy následující: Smíchejte šálek jedlé sody s pěti lžičkami prostředku na nádobí. Promíchejte a nakonec přidejte tři polévkové lžíce 3% peroxidu vodíku. Vymíchejte hustší, ale hladkou pastu. Zdá li se vám až příliš hutná, přidávejte po lžících peroxid. Pak už stačí jen pastu nanést tam, kam potřebujete a nechat 15 minut působit. Poté vyčistěte navlhčenou houbičkou a omyjte pod teplou tekoucí vodou.
2. Sůl
V případě druhé směsi se vám bude hodit hrubozrnná sůl. Ale v nejhorším si vystačíte i s obyčejnou jemnou kuchyňskou solí.
Nasypte sůl na pánev a rovnoměrně rozprostřete. Zahřejte takto nasolenou pánev na mírném plameni. Stačí tři minutky. Poté odstavte a nalijte do teplé nasolené pánve olej. Stačí půl šálku. Promíchejte. Teď je pravý čas přidat horkou vodu. Opět stačí jen šálek. Znovu promíchejte a nechte vše takto hodinu působit. Po uplynutí hodiny vyčistěte povrch houbou. Pak stačí pánev pouze opláchnout pod teplou tekoucí vodou.
3. Ocet
Také ocet nemůže v čistících procesech chybět. Zahřejte pánev, či hrnec, který potřebujete vyčistit. Mezitím si v rozprašovači smíchejte šálek octa a balíček kypřicího prášku. Pak naneste směs na zahřáté nádobí a vyčistěte. Na konec opět jen opláchněte pod proudem teplé vody.
napsala Bára Klímová
foto: bobvila.com
Vaše názory
A až vyplýtváte své domácí zásoby octa, sody jedlé i nejedlé, soli kuchyňské i posypové a další chemie (protože to JE chemie, má to své chemické názvy i vzorce), vemte pár peciček NaOH (k dostání například jako čistič odpadů), do pánve nalijte teplou vodu, rozpusťte v ní ten louh (bacha na děti a oči), uvařte si kávu a relaxujte. Za hodinku bude pánev jako nová (maximálně zbytečně odřená od drátěnky a písku, jestli jste byla moc urputná) a nemusíte na ni ani sáhnout.
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.