Až si zase jednou budete rozmýšlet, jestli si dát, nebo nedat deci červeného, vzpomeňte si na náš dnešní článek. Určitě dát! Milovníci, vinaři i znalci lahodného červeného vína vám vždycky jeho blahodárné vlastnosti rádi vyjmenují. A bylo by pošetilé jim nevěřit. Jejich slova totiž jednoznačně potvrzují i odborníci a vědci. Ovšem všeho s mírou. Mluvíme o dvou deci denně. Ty jako lék stačí a neublíží.
S čím vám červené víno pomůže?
Hubnutí, stárnutí nebo srdce. Na všechny jmenované má červené víno velmi pozitivní vliv.
1. Zlepšení paměti
Zhoršení paměti jde ruku v ruce s postupujícím stářím. Potká to každého z nás. Ale víno je jistou nadějí, jak se to pokusit změnit a zmírnit. Je vědecky dokázáno, že víno paměť posiluje a zlepšuje ji. Může za to konkrétně látka resveratrol. Tato látka působí blahodárně právě na tu část mozku, která má na starosti změny paměti, učení, nebo náladu.
2. Svěží pleť
Pleť je při přiměřené konzumaci vína zářivější, pružnější a odolnější proti vnějším vlivům. Hlavně proti slunečnímu záření. Slunce pro pleť představuje nemalý problém, co se předčasného stárnutí týče.
3. Zuby bez plaku
Nové informace a studie vyvrací tvrzení, že by kyselost červeného vína škodila sklovině. Červené víno dokáže v přiměřené konzumaci inhibovat tvorbu zubního plaku a tím i bojovat se vznikem zubního kazu.
4. Hubnutí
Kyselina ellagová, kterou hrozny obsahují, krásně spaluje tuk. A to není všechno. Tukovým buňkám, které už máte, zabraňuje v tom, aby se nadále zvětšovaly. Zde ovšem hovoříme o čerstvých hroznech, ne alkoholu. Jsou bohaté na draslík a železo a jejich alkalické substance převažují.
5. Zdravé srdce
Jsme zase u antioxidantů a resveratrolu. Tyto látky výrazně podporují správnou činnost srdce. Když si tedy denně dopřejete rozumnou dávku červeného vína, máte nakročeno ke zdravějšímu srdci víc, než abstinenti, nebo naopak alkoholici.
Napsala Bára Klímová
Ilustrační foto: pixabay.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.