Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Jogurtovo-povidlový hrubián a přece velejemný!

Jogurtovo-povidlový hrubián a přece velejemný!

Lenka Požárová

Story: Při focení "naostro" jsem úhledně namazala dva kousky, vyhrála si pinzetkou s oříšky a naaranžovala všechno na talíř. Protože jsem se už nemohla dočkat, až si na zbytku pochutnáme, pokrájela jsem bleskově zbytek buchty na kostky, ledabyle namazala zbylou povidlovou směsí a posypala zbylými oříšky. Vrazila jsem to jen tak na talířek, co byl po ruce. No, a teď se stala zvláštní věc. Když jsem viděla ty dva talířky vedle sebe, jednoznačně zabodovalo aranžmá ledabylé, které vlastně ani aranžováno nebylo. Tak jsem to prohodila, a smlsly jsme si na těch úhledných krasotinkách, zatímco na fotícím molu pózovaly modelky začátečnice.

příprava 15 min. + pečení 15 min

300 g bílého jogurtu

250 g hrubé mouky

80 g cukru

80 g tuku na pečení + na vymazání formy

40 g vanilkového cukru (2 balíčky)

2 vejce

1 prášek do pečiva

špetka soli

poleva:

200 g povidel

120 g lískových oříšků

5 lžic rumu

1 lžíce skořice

1 lžička mletého hřebíčku

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli. V druhé misce smíchejte vlažný rozpuštěný tuk s jogurtem a vejci.

Obě směsi promíchejte, hmotu nalijte do vymazané formy a pečte při 200 °C (v horkovzdušné troubě při 180 °C) asi 15 minut až je povrch zlatavý.

Povidla smíchejte s rumem a kořením. Dle potřeby zřeďte vodou. Směsí potřete horký koláč, nakrájejte ho na dílky a posypte sekanými oříšky. Koláč se krásně porcuje ještě teplý.

Dobrou chuť!

Recept převzat z kuchařky Lenky Požárové "Což takhle dát si švestky", více informací na www.zapalena-kucharka.cz

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz