Story: Při focení "naostro" jsem úhledně namazala dva kousky, vyhrála si pinzetkou s oříšky a naaranžovala všechno na talíř. Protože jsem se už nemohla dočkat, až si na zbytku pochutnáme, pokrájela jsem bleskově zbytek buchty na kostky, ledabyle namazala zbylou povidlovou směsí a posypala zbylými oříšky. Vrazila jsem to jen tak na talířek, co byl po ruce. No, a teď se stala zvláštní věc. Když jsem viděla ty dva talířky vedle sebe, jednoznačně zabodovalo aranžmá ledabylé, které vlastně ani aranžováno nebylo. Tak jsem to prohodila, a smlsly jsme si na těch úhledných krasotinkách, zatímco na fotícím molu pózovaly modelky začátečnice.
příprava 15 min. + pečení 15 min
300 g bílého jogurtu
250 g hrubé mouky
80 g cukru
80 g tuku na pečení + na vymazání formy
40 g vanilkového cukru (2 balíčky)
2 vejce
1 prášek do pečiva
špetka soli
poleva:
200 g povidel
120 g lískových oříšků
5 lžic rumu
1 lžíce skořice
1 lžička mletého hřebíčku
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli. V druhé misce smíchejte vlažný rozpuštěný tuk s jogurtem a vejci.
Obě směsi promíchejte, hmotu nalijte do vymazané formy a pečte při 200 °C (v horkovzdušné troubě při 180 °C) asi 15 minut až je povrch zlatavý.
Povidla smíchejte s rumem a kořením. Dle potřeby zřeďte vodou. Směsí potřete horký koláč, nakrájejte ho na dílky a posypte sekanými oříšky. Koláč se krásně porcuje ještě teplý.
Dobrou chuť!
Recept převzat z kuchařky Lenky Požárové "Což takhle dát si švestky", více informací na www.zapalena-kucharka.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.