Rostlinka, jejíž účinky na lidský organismus jsou překvapující - mladá pšenice. Tato rostlina je typem zelené trávy - jediné vegetace na zemi, která je schopna dodávat základní výživu od narození až po stáří.
Zpracování přenice
Předtím než projde obilná tráva reprodukčním procesem, který vede ke vzniku zrna, nachází se ve stádiu, kdy má podobné vlastnosti a obsah vitamínů a minerálů jako tmavá zelenolistá zelenina. Je-li tráva sklizena v tomto mladém věku, svým složením se od svých dospělých protějšků výrazně liší. Kupříkladu pšeničná tráva obsahuje přibližně 32g proteinu na 100g, kdežto pšeničné zrno pouhých 13g. Z toho důvodu jsou pro nás zelené trávy skvělou výživou.
Plnohodnotná travička
Pšeničná tráva je považována z výživového hlediska ze všech zelených trav za nejhodnotnější. Obsahuje 18 aminokyselin z 20 včetně 8 esenciálních, tedy těch jež si tělo neumí vyrobit samo. Aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem bílkovin, ze kterých je tvořena každá buňka lidského organismu a jsou tak nepostradatelné pro buněčnou tvorbu, regeneraci a celkově pro zachování veškerých životních funkcí organismu.
Superpotravina. Nechybí vitamíny ani minerály
Mladá pšenice dále obsahuje široké spektrum vitamínů a minerálů a dalších hodnotných látek. Mezi nejdůležitějšími možno zmínit vysoký obsah betakarotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu C, draslík, kalcium, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor a zinek. Mladá pšeničná tráva obsahuje 11x více vápníku než kravské mléko, 7x více vitamínu C než pomeranč a 5x více železa než špenát.
Ovšem největším přínosem mladé pšenice je její obsah chlorofylu. Studie prokazují vliv chlorofylu na stimulaci růstu tkání a tvorby červených krvinek. Nejzajímavější je podobnost molekuly chlorofylu s molekulou hemoglobinu - krevního barviva. Testy byl rovněž prokázán jeho vliv na redukci vstřebávání karcinogenů v trávicím traktu.
Velmi účinný antioxidant!
Mladá pšenice má výrazný alkalizující efekt v lidském těle. Většina v současné době konzumované stravy způsobuje v lidském organismu kyselou reakci a překyselené tělo je živnou půdou pro řadu chorob a mikrobů. Naše buňky nejsou schopny správně fungovat, pokud se vnitřní pH hodnota nepohybuje v poměrně úzkém rozpětí. Mladá pšenice obsahuje bazické minerály jako je sodík, draslík, vápník a hořčík, které díky svému zásaditému charakteru pomáhají kyselé prostředí v těle neutralizovat a tím přispívají k optimálním funkcím organismu. Z mladé pšenice byly dále izolovány látky, které prokázaly velice účinné antioxidační vlastnosti a mohou tak přispět v prevenci proti rakovině a dalším chorobám.
Pšenice není jen tak něco
Mladá pšenice je tedy vskutku jednou z nejvýživnějších potravin, je to opravdový koncentrát živin neboli ‚superfood‘. Na trh je dodáván ve formě prášku, který lze smíchat s vodou či ovocným džusem, čímž vytvoříte zelený nápoj nabitý životní silou a energií, skutečný elixír života. V současnosti existují dvě podoby tohoto instantního životabudiče. Jednou z nich je sušený extrakt z pšeničné trávy, kdy je nejprve vylisován a poté je šťáva za vysokého tlaku vysušena na prášek. Tato forma představuje výrazně vyšší koncentraci výživných látek a rovněž jeho cena je několikanásobně vyšší. Je ovšem také zcela zbaven vlákniny. Druhou formou je běžně vysušená pšeničná tráva rozemletá na prášek, která si zachovává jednak typické přírodní aroma a jednak vlákninu, která je významná pro správné fungování trávicího systému. Tento druh je tedy v podobě co nejbližší přírodě a je rovněž za podstatně příznivější cenu.
zdroj textu: Babinet.cz
foto: iegvu.agribusinessintelligence.informa.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.