Díky velké osvětě zdravého životního stylu se bohužel mnoho produktů stalo cílem komerčního zpracování včetně agávového sirupu. Prozradíme vám, jaké má skutečné účinky na naše zdraví a zdali je opravdu tak zdraví, jak se říká.
Agáve
Pojďme si nejdříve něco říct o samotné rostlině. Patří mezi sukulentní rostliny a svým vzhledem je dost podobná kaktusu. Agáve je polopouštní rostlina, která je typická právě pro americký kontinent, konkrétně Mexiko. Jedná se o mimořádně odolnou rostlinu, která je schopna přežít i v silných mrazech. Pokud má rostlina dobré podmínky, může se dožít až 40 let. Kromě sirupu se z agáve vyrábí známý mexický alkohol tequilla.
Samotná rostlina agáve má mnoho pozitivních účinků pro naše tělo. Obsahuje mnoho minerálních látek, hlavně vápník, železo, hořčík a zinek. Rostlina má schopnost čistit cévy a zamezuje jejich zanášení, proto se jedná o vhodnou prevenci před srdečními chorobami. Agáve má malé množství kalorií a díky jeho nízkému glykemickému indexu nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rychle jako klasický cukr. Napomáhá správné činnosti trávení a žlučníku. Navíc dokáže chránit před vznikem rakoviny tlustého střeva a má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky.
Sirup z agáve
Tady je třeba si dát pozor, sirup z agáve neobsahuje všechny cenné látky jako agáve. Její sirup je pouze extrahovaná fruktóza. Ta patří mezi jednoduché cukry, které jsou okamžitým zdrojem energie. Pokud ji ale nevyužijeme, ukládá se jako tuk. Jelikož fruktóza je ze všech jednoduchých cukrů nejsladší, agávový sirup je mnohem sladší než samotný cukr.
Nadměrný příjem fruktózy je ze zdravotního hlediska nebezpečný. Může se stát příčinou obezity, zvýšenou hladinou škodlivých tuků nebo dokonce poškozením ledvin. V konečném důsledku je třeba si říci, že nadměrná konzumace jakéhokoliv cukru nás vystavuje určitým zdravotním rizikům, proto je třeba ho konzumovat s mírou.
Čím tedy sladit?
Agávový sirup se pro mnohé stal neodmyslitelným sladidlem. Nebojte se, nemusíme ho hned vyřadit ze svého jídelníčku. Nicméně jeho konzumaci bychom měli omezit a střídat s jinými sladidly. Pro diabetiky nadále platí, že se pořád jedná o lepší sladidlo než cukr, díky jeho nízké glykemické hodnotě.
Výběr, čím si osladit pokrm, je rozsáhlý. Velmi známé je přírodní sladidlo ze stévie. Její extrakt uchovává mnoho cenných látek, proto je i zdravý prospěšný. Avšak u stévie platí pravidlo – buď ji miluješ anebo nenávidíš. Někteří lidé ji nemohou přijít na chuť, proto dávají přednost jinému slazení. Medem nikdy nic nezkazíte. Pokud ani ten vás netáhne, pak zkuste datle nebo třtinový cukr. Stále se jedná o zdravější variantu než bílý cukr.
Napsala Michaela Procházková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.