Jídlo znamená pro většinu z nás potěšení a leckdy i relax, jak při přípravě, tak při konzumaci. Horší to někdy bývá se zažíváním. Pálení žáhy, únava nebo pocit plnosti, který je daleko za hranicí příjemné sytosti. To jsou projevy, které mohou radost z jídla zkazit. Naše zažívání zatěžkáváme řadou zkoušek a pak jsme nemile překvapeni, když v některé z nich neobstojí. Co naše zažívání jistě ocení?
1. Pravidelnost a klid
Od zítra si budu chystat svačiny do práce. Začnu snídat. Přestanu obědvat u počítače. A jaké je vaše předsevzetí, pokud je o stravovací návyky? Dobře víme, co bychom měli, ale povinností je tolik, že v praxi přes den často zhltneme housku se sýrem a teprve večer doma v klidu začneme doopravdy jíst.
|
Stejně důležité jako připravit si svačinu, je také ji sníst. A to v klidu. Hltání a polykání velkých soust může vést nejen k tomu, že sníte více jídla než při pomalejší konzumaci, ale také k tzv. pálení žáhy, nadýmání či plynatosti.
2. Pestrost
Statistiky se zdají být příznivé. Češi konzumují více rýže, luštěnin a špenátu, což by mohlo nasvědčovat tomu, že mění své stravovací zvyklosti. Přesto ve skutečnosti často sehraje roli zvyk, kdy vaříme v podstatě stále to samé. Zkuste si měsíc zapisovat, co jíte, a sami uvidíte, po čem nejčastěji sáhnete a zda je to zrovna pokrm, který je pro vaše tělo tak přínosný, abyste ho konzumovali téměř každý druhý den.
|
3. Hořká chuť
Jsme zvyklí si život spíše zpříjemňovat. A protože nám hořká chuť nepřináší tak příjemné pocity jako sladká či slaná, často ji ze svého jídelníčku zcela vyřazujeme. Jenže je to právě hořká chuť, která stimuluje žaludek, játra, žlučník a slinivku břišní k tomu, aby začaly vylučovat životně důležité trávicí složky (například žluč a žaludeční šťávy) využívané k asimilaci živin v těle. V řadě tradičních kultur mají proto na rozdíl od moderní západní společnosti své místo hořké žaludeční kapky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.