Kdybychom měli seřadit naše smysly podle důležitosti, většina z nás by dala čich až za zrak, sluch i chuť. Přitom vnímání pachů a vůní v životě každého z nás hraje nejednou důležitou roli – nejenom při očichávání pokrmů v kuchyni nebo restauraci, ale především při vnímání odéru osob podle vůní parfémů a bohužel i podle zápachu. Přitom není většinou zač se stydět – ústa máme plná intenzivně pracujících bakterií uvolňujících plyny a v pokožce jsou zabudovány speciální žlázy, jimž příroda dala do vínku vysílat specifické pachové signály. Svoji přírodní funkci sice vytrvale plní dál (vždyť je to lidské), ale my ji většinou zakrýváme vůní parfémů a voňavek popř. cucáním mentolových bonbonů při zápachu z úst (tzv. halitóze).
Co však se zápachem z vysušených úst, po určitých jídlech nebo ze zpocených a zapařujících se míst na těle?
Problémové zóny:
Dutina ústní: vysychání, nedostatečná zubní hygiena, záněty, nemocné zuby a dásně, kouření, časté pití kávy
Žaludek a střeva: špatná skladba jídel, trávicí problémy, překyselení žaludku, pálení žáhy, neaktivní střevní mikroflóra
Strava: nedostatek sacharidů, držení nízkosacharidové diety, častá jídla s cibulí a česnekem, nedostatek zeleniny, ovoce a tekutin ve stravě
Metabolizmus: anorexie, bulimie, poruchy metabolizmu cukrů a bílkovin, diabetes
Pot: zvýšené pocení, zvýšená tělesná námaha, sportování, uzavřená obuv z umělé kůže a oblečení, které málo saje a nepropouští vzduch
Stres: žaludeční neurózy, nutkání k přejídání, spěch při jídle, závislost na sladkém, časté pití kávy
Pokuste se zamyslet nad tím, které zdroje problémů se zápachem můžete zcela vyloučit nebo je alespoň omezit.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.