Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Kohout je symbolem mužnosti, had znakem bohatství. Upečte si vizovické pečivo

Kohout je symbolem mužnosti, had znakem bohatství. Upečte si vizovické pečivo

19.11.2019 - redakce Babinet.cz

Výroba vizovického pečiva sahá do poloviny 19.století, kdy ho pekaři ve Vizovicích začali péct. Je tvořeno z nekynutého těsta, pouze mouky a vody. Jedná se o nejedlé figurální pečivo dekorativního charakteru. Patří k obřadním pečivům, jejichž výroba se dlouhou dobu na jednom místě dědila z generace na generaci a stalo se tak pro svůj region charakteristickým.

Aby neztratilo svou národopisnou a výpovědní hodnotu, drží se jeho výrobci původních tradičních vzorů, převzatých z minulosti. Jednotlivé zvířecí figurky mají své tradiční symbolické významy.

Tradiční tvary vizovického pečiva a jejich symbolika:

Ryba - symbol mlčenlivosti

Kohout - mužnost, štěstí do domu

Kohout a slepice - plodnost

Žába - strážce čisté vody

Koník - věrnost

Veverka - dobrá hospodyňka

Zajíc - postřeh

Ovečka - dobrota

Kachna - dobrá matka

Jelen - bystrost

Liška - Chytrost

Labuť - znak milostnosti

Děťátko - radost

Pavouk - štěstí

Čáp - zvěstoval příchod nvorozeněte

Holubička - klid a mír v rodině

Ještěrka - přinášela bhatství do domu

Páv - také přinášel bohatství

Sluníčko - dárce života

Rak - chránil matku před neštěstím

Ježek - vypíchával zlo a nemoci z chalupy

Štika - ochránce čisté vody

Strom života - manželská věrnost a trvalé štestí

Chcete letos dodržovat tradice našich předků a upéct pro členy rodiny a přátele figurky z vizovického těsta? Zde je recept podle paní M. Šímové:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 dl vody

Vidličkou promíchat. Rukama zpracovat hrubě v kouli. Dát ma misku a zakrýt mokrou utěrkou. Těsto by se mělo hodinu zpracovávat a hodinu odpočívat. Vyrobené tvary se pokládájí na máslem potřený plech a potírají rozšlehaným vejcem. Péct celkem 4 hodiny. 2 hodiny při teslotě 70 stupňů a 2 hodiny při teplotě 90 stupňů. Po upečení nechte plech v troubě do vychladnutí.

Rady: Každý hotový výrobek před pečením propíchejte,a by totom neprasknul. Pakliže lepíte části k sobě, lepená místa potírejte vodou.Když budou pomátak děti, ať u tovoření používají vodou namočenou houbičku.

 

zdroj textu, foto: cs.wikipedia.org, skanzen Přerov nad Labem

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz