Světe div se! V průběhu léta a na podzim nejen že sklízíme lahodné plody zeleniny, o které jsme se celý ro starali, ale můžeme také vysévat takové druhy, které ještě letos sklidíme, případně ty, které budeme mít časně zjara. Jak na to a o které druhy zeleniny se jedná?
Hurá na cibuli
Dáváme například ozimé odrůdy kuchyňské cibule. Ta potřebuje středně těžkou půdo a dostatek výživy v podobě hnojiva. Tato cibule nabízí velmi ranou sklizeň. Ovšem pozor, není dobrá na dlouhodobé skladování, takže to nepřežeňte s počtem pěstovaných rostlinek.
Další co se ještě teď dá vysévat je hlávkový salát, ideálně pak odrůda huml, která dokáže také přezimovat. Salát patří na pěkné slunné místo, ale potřebuje dostatek hnojiva i vody. Nehodí se tedy pro zahradníky, kteří nemají čas denně jej zalévat.
Špenát a saláty
Rozhodně také můžete vysévat špenát. Ten je vhodný právě pro jarní výsev s brzkou sklizní a poté pro podzimní výsev, kdy čerstvé listy špenátu 8sklidíte i letos. Zároveň dokáže přezimovat.
Podobně lze také dát ještě polníček, rukola nebo šťovík.
Na jaro si můžete, ale to až později, třeba v září, připravit nejrůznější bylinky a česnek, ty lze vysévat a předpěstovávat, přezimují a budou připraveny na jaro.
Nezapomeňte také na mrkev, ředkvičky a fazole, i ty můžete sklízet ještě letos, pokud ji vysejete ještě v srpnu. Důležitá je zálivka i pravidelné hnojení.
Napsala Zuzana Zelenková
foto: Pixabay.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.