Listové saláty byly známy již obyvatelstvu starověkého Egypta. Do Evropy se dostaly v období středověku, do Ameriky dopravil první hlávky salátu až Kryštof Kolumbus. Nejrozsáhlejší a nejčastěji pěstovaným salátem je tzv. locika sativa, známá jako hlávkový salát. Listy salátů obsahují vysoké procento minerálních látek a vitaminů, jsou lehce stravitelné, a proto jsou také často využívány při redukčních dietách.
Ledový salát poznáte podle světle zelené barvy, která se u košťálu mění do běla. Příjemně osvěžuje organismus, je velmi lehký. Jeho chuť je nasládlá a šťavnatá. Při konzumaci jemně křupe. Obsahuje velké množství minerálních látek, vlákniny a vitaminů B, C a E. Traduje se, že zmírňuje stres, zklidňuje nervy a pomáhá při usnutí díky látce lactucin v něm obsažené.
Skvěle se hodí např. do salátu s lososem, tuňákem či kuřecím masem, výborný je také ledový salát s octovou zálivkou a špekem. Dá se z něj vyrobit i čerstvá šťáva, která dokáže svým povzbuzujícím účinkem po ránu nahradit i šálek kávy.
Římský salát má úzký, podlouhlý tvar a křupavé sytě zelené listy. Je velmi oblíbený pro svou příjemnou mandlovou chuť. Římský salát v pátém století v Číně symbolizoval štěstí a jedl se při výjimečných událostech. Díky obsahu vlákniny, minerálů a vitamínů pomáhá při potížích se střevy a zažívacím systémem a při vylučování škodlivých látek z těla. Je také bohatý na draslík, který pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a tím i riziko srdečního záchvatu.
Římský salát je ten jediný a pravý, který patří do slavného Caesar salátu s kuřecím masem, ančovičkami a parmezánem. Skvěle se taky hodí do sytějšího salátu Nicoise, který se připravuje z vařených brambor, fazolek, tuňáka, vařeného vejce a oliv.
Lollo rosso vyznačuje se kadeřavými načervenalými listy a lehce nahořklou chutí připomínající oříšky. Kvůli obsahu vitaminu E je vhodný i jako prevence proti rakovině prsu nebo tlustého střeva. Do salátů se skvěle hodí díky své kadeřavosti a zajímavé barvě, použít ho můžete i jako dekoraci na talíři.
Lollo biondo má nazelenalé kadeřavé listy. Pokud je salát čerstvý, listy by měly křupat. Chuť má velmi jemnou a hodí se k nejrůznějším sýrům. Stejně jako jeho příbuzný lollo rosso obsahuje vitamín E a kyselinu listovou, která hlídá dělení buněk. Je bohatý i na hořčík, jež podporuje výkon svalů a posiluje srdce. Dá se jíst pouze se zálivkou či v kombinaci s jinou zeleninou.
Little Gem je velmi oblíbeným salátem pro svou výraznou chuť. Je tvořen velmi měkkými venkovními listy a křupavým srdíčkem uprostřed. Je to nutričně hodnotná zelenina, obsahuje vitamin C, provitamin A, kyselinu listovou, vitaminy B1, B2, E, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, jód. Salát můžete jíst samostatně nebo ho smíchat třeba s rajčaty, balkánským sýrem či mozzarellou nebo čímkoliv, na co máte chuť. Pro lepší vstřebatelnost vitamínů je dobré ho polít olivovým olejem, což ostatně platí i pro ostatní saláty.
Polníček je listová zeleniny, jejíž drobné listy mají jemnou a lehce oříškovou chuť.
V maličkých listech polníčku nalezneme spoustu vitamínu C, dokonce více než v citronech,
a také vitamín A a E. Z minerálních látek je výrazně zastoupeno železo, ale i hořčík, draslík, vápník a samozřejmě kyselina listová. Za zmínku stojí i obsah betakarotenu. Polníček je vhodný na podporu imunity, ale také pomáhá zahánět špatnou náladu a stres.
Nejčastěji se používá do salátových směsí, ale i jako samotná příloha k masu, pokud třeba držíte dietu. Výborný je i na tmavém chlebu namazaném lučinou. Jeho listy můžete rozmixovat a vytvořit zdravou šťávu, po přidání pár kapek smetany vznikne lahodný polníčkový krém.
Řapíkatý celer je část rostliny miřík celer, která se pěstuje jako kořenová zelenina pro své bulvy a listy. Má šťavnatou, lehce štiplavou chuť. Řapíkatý celer působí protizánětlivě a močopudně, povzbuzuje chuť k jídlu i činnost ledvin, uklidňuje a podporuje trávení, zpevňuje cévy a urychluje látkovou výměnu. Využívá se dokonce i jako zdraví neškodné afrodiziakum. Jako vitamínová bomba v sobě ukrývá vitamín A, B, C a K, betakaroten a kyselinu listovou a velké množství minerálních látek – vápník, hořčík, draslík, jód, železo a chrom. Pěstuje pro své dužnaté silné stonky, které se před konzumací lehce oloupou. Může se podávat syrový s tvarohovým sýrem nebo se může máčet v různých dipech např. k pečeným kuřecím křidélkům. Řapíky lze taky vařit, dusit, restovat, zapékat i grilovat. Řapík celeru se stal mimo jiné nedílnou součástí oblíbeného koktejlu Bloody Mary.
zdroj: Babinet.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.