Houby jsou součástí lidské výživy už celá tisíciletí. Sbíral je prostý lid, ale nacházely své místo i na královských stolech.
Houby byly určeny také k různým negastronomickým účelům. Například muchomůrka se přesně podle svého názvu používala jako jed na mouchy.
Existuje mnoho druhů jedlých hub. K nejvyhledávanějším patří hřib pravý, křemenáč, podhřib, suchohřib a jiné druhy z čeledi hřibovitých, z nichž je zasyrova jedovatý jedině hřib satan. Upravují se na různé způsoby. Jsou vhodné pro nakládání do octa nebo k sušení. Velmi populární jsou také klouzky, které se sbírají pro okamžitou spotřebu nebo se nakládají. Kozáky se upravují ihned po sběru. Ryzce, kterých pomalu ubývá, se pečou osolené na plechu nebo se smaží na másle. Mohou být konzervovány v octě nebo tuku.
Houby jsou jemné a rychle se kazí. Proto vyžadují při sběru a přepravování pečlivé zacházení. Nasbírané houby musíme doma okamžitě očistit a zpracovat nebo je krátce uskladnit v nepřikryté nádobě. V kuchyni naší, ale i mnoha jiných národů existuje mnoho receptů na úpravu hub. Maximální dávka pro jednu osobu by však neměla být větší než 150 až 200g. Houby by se neměly jíst zasyrova. Pokrmy z hub nelze uchovávat v chladničce déle než 6 hodin, protože pak ztrácejí svou chutˇ.
Usušené houby obsahují velké množství bílkovin. Houby jsou také zdrojem důležitých vitamínů A, D, E, K. 100g čerstvých hub má energetickou hodnotu asi 30-35 kcal, stejné množství sušených asi 350 kcal. Bílkovinu, kterou obsahují, náš organismus špatně vstřebává. Proto nejsou vhodné pro přípravu jídel pro děti a starší osoby.
Jak zacházet s houbami:
před sběrem hub si prolistujte atlas hub a seznamte se s jedovatými houbami tak, abyste je dovedli odlišit od jedlých
sbírejte pouze houby, které dobře znáte
nesbírejte houby do igelitových sáčků a tašek
konzumujte pouze houby zdravé a čerstvé
houby upravujte nebo sušte co nejdříve po sběru
nejezte houby zasyrova, protože mohou obsahovat škodlivé látky, které se rozloží až během vaření
vzorek jídla s houbami je lépe uchovat do druhého dne , aby se v případě otravy lékař rychle přesvědčil a určil příčinu potíží.
Otrava jedovatými houbami se může projevit ihned po konzumaci, ale i za několik hodin.
Otrava se projevuje slabostí, nevolností, zvracením, průjmem a bolestí svalů nohou.
POZOR !! Nejsilnější toxiny obsahuje muchomůrka tygrovaná a zelená neboli hlízovitá a muchomůrka červená.
autor: Zuzana Fuková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.