Příznivé účinky olivového oleje na naše zdraví jsou vědecky prokázány. Jednou z jeho nejvýznamnějších vlastností je totiž vyvážený obsah mastných kyselin – obsahuje vysoké procento mononenasycených tuků (60–80 %), díky nimž olivový olej získává vyšší odolnost vůči oxidaci než jiné oleje. Z mononenasycených tuků uveďme kupříkladu kyselinu olejovou. Olivový olej rovněž obsahuje množství polynenasycených mastných kyselin (kyselinu linolovou a linoleovou), které jsou nezbytnými prvky vyvážené stravy a které si naše tělo nedokáže vytvořit samo. Neopominutelnou součástí olivových olejů jsou také přírodní antioxidanty a vitaminy A, D, E a K. Právě tyto vitaminy zlepšují vzhled a kvalitu pleti a vlasů.
Podle vědeckých studií je jedním z hlavních přínosů olivového oleje snižování hladiny „špatného“ cholesterolu a zachování „dobrého“ cholesterolu, které zabraňuje vzniku aterosklerózy a některých typů rakoviny. Je dokázáno, že obyvatelé Středozemí, kteří olivový olej konzumují pravidelně, mají mnohem nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění než zbytek populace. Rovněž se u nich v menší míře vyskytuje obezita a další civilizační onemocnění.
Olivový olej je vzhledem k vysokému obsahu kyseliny olejové rovněž velmi dobře stravitelný a napomáhá procesu trávení. Dvě lžičky olivového oleje na lačný žaludek mohou například zmírnit chronickou zácpu.
Konzumace olivového oleje se doporučuje zejména starším lidem a dětem. Obsah esenciálních mastných kyselin v tomto oleji je obdobný jako u mateřského mléka a má příznivý vliv na mineralizaci, vývoj a kalcifikaci kostí. Starší lidi zase chrání jeho vysoký obsah přírodních antioxidantů před oxidačními procesy, zlepšuje jejich krevní oběh a pomáhá zpomalovat stárnutí buněk.
Obyvatelé Středomoří využívají olivový olej jako součást mnoha tradičních léčebných postupů. Například velkým pomocníkem při otocích je směs olivového oleje a česneku, kdy se doporučuje česnek rozdrtit a přiložit na vatovém tamponku či kousku gázy na postižené místo potřené trochou olivového oleje. Tato ryze přírodní léčivá směs by se měla nechat působit, dokud otok nesplaskne.
Při výběru olivového oleje bychom měli vždy dbát na jeho kvalitu. Největším evropským dodavatelem je Španělsko, které má ve výrobě olivového oleje bohatou tradici. A právě léta zkušeností v pěstování olivovníků a získávání oleje z jejich plodů zajišťují tu nejlepší jakost oleje, kterou u nás na trhu můžete najít.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.