Naše zdraví do značné míry ovlivňuje způsob stravování a skladba jídelníčku. Strava by měla být nejen pestrá, s dostatečným množstvím ovoce a zeleniny, ale člověk by se měl ohlížet i po původu potravin. Klasické zemědělství pro vyšší produkci využívá řadu chemických přípravků, které sice hubí nechtěné škůdce, ale zároveň se dostávají i do lidského těla. Opačným směrem jde stále více se rozmáhající trend organického farmaření, které usiluje o pěstování a zpracovávání plodin bez chemických příměsí a syntetických látek.
Proč organické farmaření
Způsob pěstování rostlin výhradně přírodní cestou se do značné míry inspiruje způsoby, které využívali naši předci v minulosti. V organickém farmaření musí být všechny pěstitelské prostředky zaměřeny na udržení úrodnosti výhradně přírodní cestou, za pomoci organických látek, s využitím přirozeného způsobu hnojení a organického potlačování škůdců. Výsledkem přírodního způsobu farmaření je nejen kvalitní a čistá půda, ale především plně přírodní potraviny bez obsahu chemických látek.
Jak organické farmy fungují
Příznivý vliv potravin z organických farem na lidské zdraví vnímají státy po celém světě. Více než sedmdesátiletou tradici má organické pěstitelství rostlin v Kalifornii v USA, které zde založili odborníci z Institutu Nutrilite. Kombinace panenské přírody a teplého klimatu předurčuje certifikované farmy institutu, aby byly skvělým prostředím pro pěstování ovoce a zeleniny, zejména vojtěšky, petržele, špenátu, karotky, citrusů a tropických bylin.
Organické farmaření klade vysoké požadavky na techniku produkce i dalšího zpracování rostlin. Zároveň ale umožňuje využívání tradičních pěstitelských metod. Osvědčenou zbraní proti drobným škůdcům jsou slunéčka sedmitečná, zlatoočka zelená, kultivované přírodní plísně a půdní mikrobi. K hubení hlodavců jsou využíváni draví ptáci. V boji proti plevelu také účinně pomáhá ruční pletí a solární energie. Jde o jednoduchý proces zabraňující bakteriím, mikrobům a škodlivému hmyzu v jejich šíření prostřednictvím solarizace půdy za pomoci folií pokládaných do řádků připravených k setbě plodin.
Ochrana půdy a obnova jejích přirozených zdrojů spočívá především v přirozeném koloběhu. Tedy od počátečního vyváženého kompostování, provzdušňování půdy pomocí hybridních dešťovek, zavlažování nekontaminované vody z vlastních studní až po využívání meziplodin a rotace plodin.
Přírodní vitamíny
Takto pěstované rostliny jsou bohatým přírodním zdrojem vitamínů, minerálů, antioxydantů, vláknin a dalších důležitých sloučenin. Institut Nutrilite se rozhodl jít ještě dále a nenabízet pouze přírodní plodiny, které mají jen omezenou dobu trvanlivosti. Účinné látky z biologicky pěstovaných plodin extrahují a zpracovávají ve formě potravinových doplňků. Přírodní složky – fytochemikálie - obsažené výhradně ve výrobcích Nutrilite nesou označení Fytofaktory™. Jsou to rostlinné sloučeniny důležité pro komplexní výživu, optimální zdraví a prevenci různých chronických onemocnění (choroby oběhové soustavy, nádorová onemocnění, cukrovka, osteoporóza, či poruchy nervového systému). Prospěšně tak působí na délku i kvalitu lidského života.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.