Brunch už dávno není v našich končinách neznámé slovo. Mnoho z nás již podlehlo jeho kouzlu a stále častěji si jej dopřává. Věděli jste ale, jak vznikl, jaká je jeho historie a z čeho by se měl skládat? Pokud ne, jsou následující informace určeny právě vám.
Jak a kde brunch vznikl?
Brunch je označení pro spojení snídaně s obědem, které vzniklo sloučením anglických slov breakfast a lunch. Brunch ovšem není pouze trendem posledních let, jak se může na první pohled zdát. Zmínky o něm se objevují již na konci devatenáctého století v Anglii. Před nedělní návštěvou kostela nemohli tamní obyvatelé kvůli náboženským zvyklostem snídat. Svaté příjímání se zde koná nalačno. Z toho důvodu hned po bohoslužbě zamířili do hospůdek a tam pozdní snídani rovnou spojili s obědem.
Kde se s ním dnes můžeme setkat?
Z Velké Británie se v průběhu dvacátého století tato pozdní snídaně rozšířila do celého západního světa. Na řadě míst se zachovalo původní označení brunch, ale existuje i několik výjimek. Například ve Francii se používá termín „le grand petit déjeuner“, které doslova znamená velká snídaně. Gabelfrühstück neboli „snídaně na vidličku“, je zase název používaný v německy mluvících zemích.
Kdy se brunch podává?
Brunch se podává zpravidla mezi desátou dopolední a druhou hodinou odpolední. Přesné rozmezí se liší podle krajových zvyklostí. Pokud by se brunch podával před desátou hodinou, jednalo by se o snídani. Pokud naopak po druhé hodině odpolední, byl by to už pozdní oběd.
Kde ho můžeme ochutnat?
S brunchem se můžete nejčastěji setkat v lepších hotelech a restauracích ve velkých městech. U nás najdete největší nabídku v Praze. Je pravidelně pořádán zpravidla každou neděli a při významných dnech, například svátcích. Není ale výjimkou zažít například pracovní brunch i v průběhu týdne.
Z čeho se brunch skládá?
Brunch můžeme rozdělit na studenou a teplou kuchyni. V rámci studeného bufetu můžete ochutnat nejrůznější druhy salámů, sýrů, paštik či pomazánek. Milovníci teplé kuchyně se mohou těšit na řízečky, steaky a pečená masa s velkým výběrem příloh a omáček. Chybět nesmí ani typicky snídaňové menu – čerstvé pečivo, vajíčka či marmeláda, spolu s bohatou nabídkou moučníků. K pití jsou k dispozici zpravidla teplé i studené nealkoholické nápoje.
Kolik brunch stojí?
Cena za kompletní menu se pohybuje zpravidla od 500 do 1.500 korun za osobu. Jedná se tedy o ceny zpravidla vyšší než v tradičních restauracích. Na druhou stranu má host k dispozici pestrý bufet a může tak ochutnat řadu netradičních lahůdek. To vše navíc v krásném prostředí luxusních restaurací. Pro děti bývá často v ceně dětského menu zahrnut i speciální program a rodiče si tak mohou chvíli odpočinout. Tato možnost se označuje jako V. I. K. – Very Important Kids (velmi důležité děti).
Vaše názory
Já brunch miluji! poprvé jsem se s tím setkala před lety v zahraničí. U nás až donedávna snídaňová ani brunchová kultura bohužel nebyla moc rozšířená, až v poslední době. Chápu, že to není úplně levná záležitost, ale občas by si měl dopřát každý:)
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.