Během pracovního týdne má jen málokdo z nás možnost setkat se společně s celou rodinou u prostřeného stolu. O to více bychom si měli těchto příjemných chvil užít o víkendu, kdy je rodina pohromadě. Společné víkendové stolování můžete čas od času pojmout slavnostněji a uspořádat pro vaše nejmilejší brunch. Strávíte tak čas pohromadě nad vynikajícím jídlem bez stresu a shonu, jak tomu bývá přes týden. Uvidíte, že svým nápadem všechny nadchnete!
Ať už pro nedělní brunch zvolíme návštěvu restaurace či domácí prostředí, neměli bychom opomenout základní pravidla stolování. Formální akce mají samozřejmě přísnější specifika než rodinné stolování, ovšem základní pravidla etikety by nám neměla být cizí ani v rodinném kruhu. Jak tedy elegantně a bez nehod proplout sváteční hostinou?
Základem každého správného stolování je vhodně upravený a čistý stůl se správně rozloženým jídelním inventářem. Právě jídelní pomůcky jako příbory, skleničky či ubrousky nás dokážou často potrápit. Mnoho z nás si například neví rady s tím, jaký příbor a na co v restauraci použít. Zde platí jednoduché pravidlo. Příbory odebíráme vždy z vnější strany – podle chodů, které přicházejí. Nůž i vidličku držíme tak, že konce střenek tlačíme do středu dlaně, vidličku držíme hroty dolů. Pokud jsme s jídlem skončili, pokládá se nůž s vidličkou na talíř těsně k sobě. Jejich překřížením naopak naznačujeme, že jsme ještě nedojedli.
A co si při stolování počít s látkovým ubrouskem? Ten slouží jako ochrana oděvu před potřísněním, a proto jej ihned po usednutí ke stolu rozložíme na klín. Zároveň platí, že jej po dojedení nikdy nedáváme do talíře mezi zbytky jídla. Namísto toho ho volně položíme vedle talíře.
V restauraci také často narazíte na oblíbené švédské stoly, které si můžete snadno připravit i pro vaši domácí hostinu. Při tomto typu stravování byste měli mít na paměti následující rady. Nikdy si nenandávejte na jeden talíř příliš mnoho jídla najednou. Celkový dojem nevypadá esteticky a velké množství jídla vám může padat z talíře na stůl. Rovněž na jeden talíř nedáváme jídla, která se vzájemně nedoplňují – např. řízek s dezertem apod. Pokud si budete chtít jídlo přidat, vždy použijte nový talíř a příbor. K nabírání z mís slouží přiložené kleštičky, naběračky atp.
Stejně důležitá jako správná etiketa je i společenská konverzace u stolu. Nesnažte se tedy urputně dodržovat všechna pravidla v případě, že pak ze sebe nedostanete ani hlásku. Snažte se být sami sebou, uvolněte se a věnujte se svým hostům či hostitelům. Brunch je především společenskou událostí, a tak si naplno vychutnejte jeho příjemnou atmosféru, setkejte se s těmi, které máte rádi a užijte si s nimi příjemné chvilky nad dobrým jídlem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.