Story: Jednou jsem si po ránu potřebovala zkusit vylepšenou verzi Ořecháče, a tak jsem samozřejmě vyluzovala patřičné zvuky (strouhání,mixování, hukot zapnuté trouby…).
Michal rád dlouho spí, zvlášť o víkendu, a i toho rána stále nerušeně pochrupoval. Když se mé dílo zdařilo, začala jsem si radostně prozpěvovat. V tom se ve dveřích objevil ospalý Michal, že co ho budím. Zírala jsem na něj nevěřícně - nevzbudil ho ani hluk z okolní stavby, ani vysokootáčkový (čili hódně hlasitý) mixér, ale můj zpěv. A to jsem to "nerozbalila" naplno…
příprava 20 min. + pečení 30 min.
300 g oloupané mrkve
200 ml jablečné šťávy
150 g polohrubé mouky
100 g vlašských ořechů
50 g kandovaného zázvoru
6 lžic oleje
1 lžíce prášku do pečiva
½ lžičky soli
krém:
200 g sýra Fénix nebo Lučiny
2 lžíce cukru
1 lžička skořice
Mrkev najemno nastrouhejte. Ořechy dejte spolu se zázvorem do mixéru a nasekejte. Smíchejte s mrkví, přidejte olej a jablečný džus.
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a tuto sypkou směs vmíchejte do mrkvové směsi. Promíchejte a pečte v dortové formě vystlané pečicím papírem asi 30 minut při teplotě 200 °C (v horkovzdušné troubě při 180°C).
Vychladlý koláč potřete krémem ušlehaným ze sýra, cukru a skořice. Pro ztuhnutí krému uložte koláč na 2 hodiny do lednice.
Tip: Kandovaný zázvor seženete v prodejnách s váženými oříšky nebo ve zdravé výživě.
Dobrou chuť!
Recept převzat z kuchařky Lenky Požárové "Což takhle dát si chřest", více informací na www.zapalena-kucharka.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.