Jestli chcete vědět, proč jsou Japonky tak štíhlé, tak zdravé a tak dlouhověké, prozradím vám to tajemství bez mučení. Jedí totiž sushi, nebo-li suši, tradiční japonské jídlo.Sushi je vyrobené a připravené z jemně nakrájených čerstvých a syrových ryb, rýže a mořských řas.
Nejznámější podoba sushi pokrmů je na plátky nakrájený oválek rýže obalený řasou, uvnitř kterého jsou jemné kousky syrového rybího masa – lososa, tuňáka a podobně. Tato malebně vypadající a pro nás Evropany samozřejmě i nezvykle chutnající kolečka jemně uchopíme dřevěnými hůlkami a namáčíme v porcelánové misce se sojovou omáčkou. Kdo se hůlek bojí, ten si u obsluhy vyžádá vidličku, je na to zvyklá.
Sushi má i jiné tvary, například plátek řasy je upraven do kornoutku, který je rýží a masem naplněn, a pokud bychom navštívili Japonsko osobně, jistě najdeme i řadu jiných variací. K sushi je nezbytné pojídat čerstvý, či nakládaný zázvor a pít zelený, nebo jasmínový čaj.
Dalším tajemstvím štíhlých Japonek je to, že sushi a další japonská jídla- saláty, polévky i dezerty se servírují na malých miskách, takže když sníte tři misky, jste zcela nasyceni a přitom množství jídla se rovná jedné průměrně velké porci „hotovky“ v české restauraci…
Pokud chcete mít neobvyklý zážitek z návštěvy japonské restaurace, zkuste tu, která nabízí sushi připravená předem a podávaná na jedoucím páse. Kdo si nevybere jídlo z pásu, může si objednat z jídelního lístku. Platí se dle počtu a barvy mističek na stole hostů. Nápoje jsou servírovány zvlášť. V Praze můžeme vyzkoušet v Sushi restauraci ve Slovanském domě, v Londýně ji objevíme například ve čtvrti Soho. Dobrou chuť.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.