To nejlepší, co kuchyně Velké Británie nabízí, se spojilo, abyste kousek z chutí této ostrovní země mohli v Bageterii Boulevard vyzkoušet i vy. Nové podzimní CHEF MENU vzniklo pod rukama Vojtěcha Kaláška, který je šéfkuchařem britského velvyslanectví v Praze a s britskou kuchyni se tak potkává každý den. Jeho nové menu je složeno z typických anglických surovin a lákavé je na něm i to, že jím Vojtěch navíc oslavil i letošní 100. výročí Britské ambasády v Praze. A co nové menu nabízí?
V britské kuchyni narazíme nejen na tradiční recepty z Anglie, ale i na mnoho surovin a kulinářských nápadů ze vzdálených míst, které se sem dostaly jak za doby britského impéria, ale také díky poválečné migraci. Severní Amerika, Čína nebo Indie zanechali v této kuchyni nesmazatelné stopy, a právě díky nim je britská kuchyně multikulturní a nápaditá.
Nové CHEF MENU nabízí pro začátek typickou Celerovou polévku, jejíž krémová konzistence ve spojení s modrým sýrem a lískovými ořechy přímo pohladí vaše smysly. Jako druhý chod můžete zvolit ze dvou baget – Hovězí líčka na pivě nebo Korunovační kuře. Tmavá bageta Hovězí líčka na pivě nabízí snad to nejtradičnější, co si lze pod pojmem anglická kuchyně představit. Pořádný kus masa udělaný na pravém anglickém černém pivě je doplněn karamelizovanou cibulkou, kadeřávkem a zcela nepostradatelným sýrem Cheddar. To světlá bageta Korunovační kuře nabízí již zmiňovaný multikulturní mix. Plátky kuřecího masa s kari dresinkem a chutney z manga, vše pak vyváženě dolaďují ještě plátky rajčat, koriandr a rukola.
Jako vždy nezůstanou ochuzeni ani vyznavači zdravého životního stylu, pro které je připraveno menu FIT CALORIES. Variaci na světoznámý salát s britskými kořeny představuje Waldorf wrap, který v sobě ukrývá kuřecí maso, řapíkatý celeru, plátky jablek, rozinky, lístky salátu little gem, vlašské ořechy a dresink. Milovníky sezónních surovin pak také jistě potěší sendvič Kandovaná řepa – dýňový chleba naplněný čerstvým ovčím sýrem, kandovanou pečenou řepou a rukolou. ¨
A co na menu říka přímo jeho realizátor? „Největší inspirací pro mě bylo samozřejmě ostrovní jídlo a suroviny, které jsou tak typické pro tuto zem. Zároveň jsem však chtěl poukázat na rozmanitost britské kuchyně. Menu je uzpůsobené i tomuto ročnímu období a sezónnosti surovin. Myslím, že menu české zákazníky osloví. Je pestré, a chuťově velmi bohaté. Osobně jsem taky velmi rád, že jsem mohl představit tuto kuchyň milovníkům Bageterie Boulevard jako první“, dodává Vojtěch Kalášek, šéfkuchař ambasády Velké Británie v Praze.
Vojtěch Kalášek začínal svou kariéru v pražských restauracích zvučných jmen jako je Alcron nebo Flambeé. Jeho touha získat další zkušenosti ho však následně odvála až do Velké Británie a Irska na celých sedm let. Po návratu domů ale této ostrovní kuchyni zůstal věrný a „zakotvil“ přímo na britské ambasádě, kde už působí přes 6 let. Když zrovna nevaří, baví se opět jídlem. Jeho koníčkem je výroba sušeného masa, které přímo propadl. Svůj volný čas také rád tráví se svou ženou a britským mini bulteriérem, jak jinak... Mezi jeho oblíbené britské jídlo patří „Steak & kidney pie“. Českým favoritem je králík na všechny způsoby.
Více informací také naleznete na www.bb.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.